Famelab komt naar België

De internationale wetenschaps­communicatie­wedstrijd FameLab wordt dit jaar voor het eerst in België georganiseerd. Jonge onderzoekers leggen in 3 minuten een stukje wetenschap uit.

Trefwoorden: #Famelab, #Ugent

Lees verder

nieuws

( Foto: ? )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse voorronde, in goede banen geleid door Lieven Scheire, vindt vanavond plaats in de UGent.

FameLab is een uniek concept waarin jonge onderzoekers een wetenschappelijk begrip uitleggen. Ze mogen hierbij allerhande voorwerpen gebruiken, maar geen computer of slides.

Bovendien krijgen ze slechts drie minuten om de jury en het publiek te overtuigen.

Vorige kandidaten waagden zich aan intrigerende vragen als “Zullen we ooit leven op Mars?”, “Is 3D printen de tweede industriële revolutie?” en “Waarom hebben mannen tepels?”.

Ook voor de voorronde in Gent zijn de onderwerpen veelbelovend. Zo nemen wetenschappers ons onder andere mee in de wondere wereld van het universum, de kwantumfysica, vaccinaties, kernenergie, parasieten, genetica, en de battle of the sexes.

In de jury zetelen Katleen Bracke (VRT), Gustaaf Cornelis (VUB), Pieter Van Dooren (De Standaard), Anne-Sophie Libert (UNamur), Jeroen Reygaert (VRT), en Philippe Smet (UGent en FameLab 2014 alumnus). Zij zullen de kandidaten beoordelen volgens de algemeen geldende FameLab criteria Content, Charisma, en Clarity.

Er worden in België twee ‘regional heats’ georganiseerd: een Waalse, die plaatsvond op 18 april, en de Vlaamse op 23 april. Uit beide voorrondes worden in totaal tien finalisten geselecteerd.

Zij winnen een tweedaagse masterclass ‘Science Communication’. Daar worden ze, onder leiding van professionals uit de media en communicatiewereld, klaargestoomd voor de nationale finale in Leuven op 12 mei.

De Belgische FameLab winnaar neemt in juni samen met de finalisten uit 24 andere landen deel aan het de internationale finale.


Praktisch
Donderdag 23 april 2015 om 19 uur in Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent.