Shell Eco-marathon viert dertigste verjaardag

Dit jaar zullen 230 studententeams uit 30 verschillende landen tot het uiterste gaan om tijdens de Shell Eco-marathon het onderste uit de kan te halen op vlak van brandstofrendement.

Trefwoorden: #aardgas onder druk, #benzine, #CNG, #diesel, #elektrische batterijen, #ethanol, #gas-to-liquid, #GTL, #ingenieur, #race, #Shell Eco-marathon, #student ingenieur, #waterstof, #zuinigheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - Shell Eco-marathon )

ENGINEERINGNET.NL - Dertig jaar van technologische innovatie, buitengewone prestaties en once-in-a-lifetime experiences...

Dat zijn kenmerken van de Shell Eco-marathon Europe, één van de meest uitdagende wedstrijden voor engineering studenten.

De wedstrijd geeft een platform aan studenten waar ze hun zelfgemaakte bolide uitvoerig kunnen testen. De teams worden uitgedaagd om zo ver mogelijk te rijden met het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

De wedstrijd heeft doorheen de voorbije dertig jaar een onwaarschijnlijke groei gekend.

Op de originele foto’s van het prille begin is te zien hoe in 1985 twintig houten voertuigjes, de meeste aangedreven door grasmaaier motoren, zich opstellen aan de startlijn.

Drie decennia later is de Europese competitie uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks zo’n 3.000 deelnemers worden aangemoedigd door meer dan 40.000 bezoekers.

Er zijn twee verschillende categorieën waarvoor de deelnemers zich kunnen inschrijven: een categorie met futuristische Prototypes en een meer conventionele categorie met Urban Concept.

Beide categorieën zijn nog eens onderverdeeld in zeven verschillende aandrijftechnieken (benzine, diesel, ethanol, gas-to-liquid (GTL), aardgas onder druk (CNG), waterstof en elektrische batterijen).

De kern van de wedstrijd blijft nog steeds de innovatieve technologie en de creatieve designs.


Wanneer? 21-24 mei in Rotterdam