VUB-professor Pattyn naar Antarctica voor ruimteonderzoek

In een Britse researchbasis in Antarctica lanceert VUB-professor Nathalie Pattyn nieuw wetenschappelijk onderzoek om na te gaan hoe mensen zich aanpassen op verre, geïsoleerde plaatsen.

Trefwoorden: #Antarctica, #British Antarctic Survey, #ESA, #Halley Station, #onderzoek, #ruimtevaart, #ruimtevluchtsimulator, #VUB

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Voor één van de experimenten in samenwerking met het ESA wordt personeel van het Halley Station van de British Antarctic Survey (BAS) tijdens de zuidpoolwinter getest in een speciaal ontworpen ruimtevluchtsimulator.

Het experiment onderzoekt of astronauten hun vaardigheden gedurende een negen maanden lange winterperiode, in volledig isolement en in maandenlange duisternis, behouden.

De bemanningsleden worden momenteel getraind in de simulator (een zelfde model als voor de astronautenopleiding in het Europese Astronautencentrum in Keulen) om een koppeling van het Sojoez-ruimteschip aan het International Space Station uit te voeren.

Halley Research Station biedt onderdak aan 13 tot 52 wetenschappers en ondersteunende personeelsleden (afhankelijk van de tijd van het jaar) en ligt ruim 16.000 km van het België. De basis staat nu vlak voor de winter en zal blootgesteld worden aan temperaturen tot -50 graden Celsius en meer dan vier maanden duisternis.

Het Halley Station in Antarctica wordt dus gebruikt als platform voor onderzoek naar bemande ruimtevluchten. Dit project zal ertoe bijdragen dat astronauten toekomstige missies veilig kunnen uitvoeren.

De Halley-bemanning zal in dezelfde omstandigheden leven als de teams die men bestudeert in Concordia (een Frans-Italiaans station aan de andere kant van het continent) maar bevindt zich op zeeniveau.

Daar leven de medewerkers op 3.200 m boven de zeespiegel, wat in termen van zuurstoftekort overeenstemt met een hoogte van om en bij de 3.800 m aan de evenaar.

Pattyn: “Een mooie wetenschappelijke bonus bestaat erin dat we gegevens van Halley kunnen vergelijken met Concordia om de invloed van hypoxie en dus zuurstoftekort te onderzoeken bovenop factoren als isolement en opsluiting.”

In het kader van een ander project dat de volgende negen maand loopt, houden teamleden een videodagboek van zichzelf bij. Dit dagboek wordt geanalyseerd met een computeralgoritme op basis van parameters zoals de woordkeuze.

Zo kan men de psychologische toestand van iemand objectief volgen en kijken hoe mensen zich aanpassen aan de stress van lange ruimtevluchten.

Jennifer Ngo-Anh van ESA: “Door Halley VI als extra platform ter beschikking te stellen van Europese onderzoekers verzamelen we belangrijke gegevens, ervaring en kennis om toekomstige, lange, bemande ruimtevluchten naar de maan, Mars en verder voor te bereiden."


(bron en foto: VUB)