TNO ontwikkelt simulatie voor synchromodaal transport

Dit maakt het flexibel inzetten van meerdere voertuigen, gebruik van diverse routes en verschillende tijdstippen bij het plannen van een transport naar een bepaalde bestemming mogelijk.

Trefwoorden: #betrouwbaarder levertijden, #Danser, #ECT, #EGS, #lagere kosten, #lagere milieubelasting, #simulatie, #SynchroMania, #synchromodaal transport, #Synchromodaliteit, #TNO, #transportsector

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - De transportsector streeft continu naar lagere kosten, betrouwbaarder levertijden en lagere milieubelasting. Deze doelen zijn vaak lastig te bereiken door beperkingen van de verlader, zoals een voorgeschreven route of speciale vervoersvoorwaarden, of bij de vervoerder, zoals beschikbare capaciteit of dienstregeling.

Synchromodaliteit wordt gezien als een oplossing om hier verdere stappen te zetten. Het gaat hierbij om het flexibel inzetten van meerdere modaliteiten (vrachtwagen, trein en schip), gebruik van meerdere routes en verschillende tijdstippen bij het plannen van een transport naar een bepaalde bestemming, waarbij dynamisch kan worden ingespeeld op veranderende omstandigheden.

Het werk van de operationeel planner en de salesmanager wordt er echter wel complexer door. Om inzicht te krijgen in de veranderingen heeft TNO samen met ECT, EGS en Danser een simulatie spel ontwikkeld, waarmee de speler ervaart hoe synchromodaal plannen werkt. Spel sessies hebben laten zien dat dit inzicht zo op een effectieve en leuke manier wordt verkregen.

Dit spel, SynchroMania genaamd, maakt het mogelijk voor medewerkers in het logistieke planningsproces (operationele planners, verkoopmedewerkers et cetera) te ervaren hoe synchromodaal plannen werkt en welke keuzes daarbij moeten worden gemaakt.

Het spel laat zien welke operationele en financiële voordelen worden verkregen als het aantal beperkingen van een order wordt verminderd, en welke samenwerking tussen planners, verkoop en klanten hiervoor nodig is.

Als speler van SynchroMania stap je in de schoenen van een planner die belast is met het optimaal inplannen van orders die worden geplaatst door drie veeleisende klanten. Deze klanten moeten tevreden worden gesteld, maar ook dienen transportkosten en milieubelasting te worden geminimaliseerd.

Je moet in een beperkte tijd de orders aan een route en modaliteit toewijzen, waarbij je voldoet aan de specifieke eisen van de klant. In drie rondes wordt de hoeveelheid vrijheidsgraden geleidelijk vergroot, waardoor er meer regelruimte ontstaat voor de planner. Actiekaarten kunnen worden gekocht om de mate van flexibiliteit aan de vraag of aanbodzijde te vergroten.

Aan het eind van elke ronde worden de prestaties van de spelers geëvalueerd: gemaakte transportkosten, uitgestoten emissie en klanttevredenheid. De scores worden onderling vergeleken en de gekozen tactieken kunnen worden besproken. Op basis van de inzichten die hierdoor worden verkregen passen de spelers hun tactiek in de volgende ronde aan.

SynchroMania is bedoeld om planners en salesmedewerkers inzicht te geven in de nieuwe manier van werken die nodig is om synchromodaliteit succesvol te maken. Sessies met medewerkers van ECT, EGS en Danser hebben laten zien dat dit inzicht op deze wijze op een leerzame en leuke manier kan worden verkregen.

Deelnemers geven aan meer begrip te hebben gekregen van synchromodaliteit. De game is inmiddels ook gespeeld op een aantal logistieke conferenties en door studenten op universiteiten en hogescholen.