TU Delft bouwt auto met laagste luchtweerstand ter wereld

Het Eco-Runner Team heeft een auto ontworpen met een luchtweerstand coëfficiënt van 0.0512, wat flink lager ligt dan de 0.3 van een normale auto.

Trefwoorden: #auto, #Eco-Runner Team, #lage luchtweerstand, #TU Delft, #windtunnelmetingen, #zonnewagen Nuna

Lees verder

research

( Foto: Eco-Runner Team Delft )

ENGINEERINGNET.NL - Dit resultaat volgde vorige week uit de analyse van windtunnelmetingen. De studenten valideerden een eerdere windtunneltest op schaal.

“Dit resultaat is belangrijk, want hoe lager de luchtweerstand, hoe zuiniger het voertuig”, zegt Jim Hoogmoed, Team Manager van het Eco-Runner Team. Het team bestaat uit twintig studenten van de TU Delft.

Zij ontwerpen elk jaar een auto die rijdt op waterstof met als doel zo zuinig mogelijk te rijden en daarmee de Shell Eco-marathon te winnen. Dit is een zuinigheidswedstrijd waar meer dan 200 teams uit verschillende landen aan meedoen.

De auto van vorig jaar, de Eco-Runner 4, kon omgerekend op 1 liter benzine vanaf Delft heen en weer naar Griekenland rijden. Dit jaar heeft het team hard gewerkt om het nog beter en zuiniger te doen. Daarom is er dit jaar extra veel aandacht besteed aan de luchtweerstand.

“De Ecorunner V is nu de auto met de laagste luchtweerstandcoëfficiënt die ooit is gemeten”, aldus Hoogmoed.

De eerste indicatie dat het voertuig een extreem lage weerstand had, kwam na een eerdere windtunneltest met een schaalmodel van de auto. Hierbij werd een schaalmodel (1:3,5) met verschillende methodes getest

Nu zijn de waardes van dat schaalmodel gevalideerd met een test op ware grootte. Hieruit bleek dat de Ecorunner de vorige recordhouder, de zonnewagen Nuna, met 30 procent verbeterde.

Naast de weerstand is ook de aandrijflijn van de Eco-Runner V erg efficiënt. Meer dan de helft van de energie uit de waterstof zorgt voor voortstuwende kracht.

De combinatie van lage luchtweerstand en efficiënte aandrijflijn geeft het team veel vertrouwen in het winnen van de Shell Eco-marathon.

Deze wedstrijd vindt van donderdag 21 t/m zondag 24 mei plaats in en om Ahoy Rotterdam en is gratis toegankelijk voor publiek.