Gentse bio-ingenieurs onderzoeken de bodem op het slagveld van Waterloo

De UGent levert unieke expertise bij een internationaal archeologisch onderzoek op het slagveld van Waterloo. Ze scannen de bodem om zo locaties voor opgravingen te identificeren.

Trefwoorden: #bodemonderzoek Waterloo, #bodemscan historisch, #slagveld Waterloo bodemscan

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - 200 jaar na de slag bij Waterloo onderzoekt een internationaal team van archeologen, met de medewerking van Britse (ex-)militairen, de site van de hoeve van Hougoumont, één van de hoekstenen van dit slagveld.

De militairen behoren tot de 'Coldstream Guards', een regiment dat tijdens de slag er in slaagde de hoeve bezet te houden. Sommige van hen werden recent (fysiek of psychisch) gewond tijdens overzeese interventies van het Britse leger en hun deelname aan deze archeologische opgravingen is deels bedoeld als rehabilitatie. Het project, dat op basis van vrijwillige bijdragen opereert, kreeg de naam Waterloo Uncovered.

De vakgroep Bodembeheer (faculteit Bio-ingenieurswetenschappen) van de Universiteit Gent werkt mee aan in het project door gedetailleerde bodemscans te maken van de tuin en omringende velden van de hoeve van Hougoumont. Vorig jaar mocht hetzelfde team zijn expertise al uitzonderlijk inzetten in Stonehenge.

Op basis van deze scans worden nu, in samenspraak met de Britse en Waalse archeologen, de locaties geselecteerd waar opgravingen worden gedaan. Men hoopt zo een beter inzicht te verkrijgen over het verloop van de slag rond deze hoeve alsook mogelijk sporen van o.a. massagraven te vinden.

Momenteel is een eerste delegatie van een 15-tal personen aanwezig op de site van Hougoumont, waaronder een 10-tal veteranen om de eerste verkennende onderzoeken uit te voeren.

In juli zal een uitgebreider team van zo'n 30 personen de site grondiger onderzoeken.