Chemische en farmaceutische sector innoveert en gaat vooruit

De sector van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences heeft in 2014 haar opmars voortgezet met een omzetcijfer dat voor het eerst de kaap rondde van 64 miljard euro.

Trefwoorden: #chemie, #chemische sector, #essencia, #farmaceutische sector, #groei, #IT-services, #logistiek, #octrooi, #onderhoud, #petro-chemie, #sectorfederatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Taminco )

ENGINEERINGNET.BE - De chemische en farmaceutische industrie blijft met 3 miljard euro uitgaven in onderzoek en ontwikkeling ook op dat vlak de onbetwiste leider.

Als belangrijkste exporteur van ons land blijft de sector, met een positief handelssaldo van 23 miljard euro, ook een belangrijke steunpilaar van de Belgische economie.

Hierdoor wint de Belgische chemie en farma meer en meer aan belang, zowel in Europa als in het Belgische industriële weefsel.

De chemische industrie, kunststoffen en life sciences zette in 2014 haar opmars voort. De sector laat een stijging van het omzetcijfer optekenen van meer dan 2% tot 64,2 miljard euro.

Daardoor bereikt het sectoraandeel in de totale verwerkende industrie met 23% een nieuwe recordhoogte.

De farmaceutische industrie en de basischemie hebben in belangrijke mate bijgedragen aan die groei.

De tewerkstelling is lichtjes gedaald met 0,5%. Ondanks die kleine terugval is het aandeel van de sector in de totale verwerkende industrie de voorbije tien jaar continu toegenomen van 16% tot meer dan 18%.

Momenteel stellen de bedrijven uit de sector 87.800 mensen te werk, en zorgt de sector indirect voor nog eens 144.000 jobs in andere bedrijfstakken zoals logistiek, onderhoud, IT-services, enzovoort.

De sector blijft ook de onbetwiste leider op het vlak van innovatie, en is goed voor meer dan de helft van alle industriële uitgaven in onderzoek en ontwikkeling (O&O) in ons land.

De uitgaven in O&O bedroegen ook in 2014 meer dan 3 miljard euro, wat een stijging betekent van 50% op tien jaar. Het toenemend aantal octrooiaanvragen tijdens de voorbije jaren bij het Europese Octrooibureau illustreert de innovatiekracht van de chemie en farma.

De sector houdt eveneens haar investeringsritme aan in productie-eenheden en nieuwe productiecapaciteit. Zo handhaven de investeringen in vaste activa zich met 1,78 miljard euro (bijna een derde van alle industriële investeringen in België) op hun niveau van de voorbije jaren.

De chemie, kunststoffen en life sciences verstevigen met een exportcijfer van 112 miljard euro hun positie als Belgisch exportkampioen met bijna een derde van de totale export van goederen in 2014.

De sector laat daarmee opnieuw een structureel positief handelssaldo optekenen van 23,2 miljard euro.

Overigens is het aandeel van de grote opkomende landen de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld, maar de buurlanden blijven niettemin onze belangrijkste handelspartners.


(bron: essenscia)