Melexis: HMI’s zullen het verschil maken in voertuig van de toekomst

<Dit is Belgisch> Volgens het Vlaamse Melexis zullen HMI's de onderscheidende factor worden waarvan het succes van nieuw automodellen in de toekomst zal afhangen.

Trefwoorden: #hmi, #melexis

Lees verder

research

( Foto: Melexis )

ENGINEERINGNET.BE - HMI's, de ‘ruimten’ waar mensen contact hebben met technologie, maken allerlei verschillende autofuncties eenvoudiger uitvoerbaar, terwijl ze daarnaast de veiligheid voor inzittenden en medeweggebruikers helpen verbeteren.

Maar én kostefficiënte én robuuste HMI's ontwikkelen, is geen sinecure, bijvoorbeeld omdat er ook rekening gehouden moet worden met de effecten van veranderende lichtomstandigheden en elektromagnetische interferentie.

Het Vlaamse Melexis is op dat vlak een erkend speler van wereldniveau: het werkt samen met grote automerken om nog geavanceerder HMI te ontwikkelen. Die moeten in de eerste plaats de rij-ervaring naar een hoger niveau tillen en tegelijk de kans verkleinen dat de aandacht van de bestuurder wordt afgeleid.

Een mooi voorbeeld van de huidige stand der techniek is de ActiveLight IC voor optische gebarenherkenning en nabijheidsdetectie. Via deze apparaten zijn simpele handbewegingen - bijvoorbeeld naar links of naar rechts, naar boven of beneden - herkenbaar, waarmee allerlei functies kunnen worden bediend, terwijl de bestuurder zijn ogen gewoon op de weg kan houden.

Deze functionaliteit wordt aangevuld met een high resolution 3D Time-of-Flight (ToF) sensor, waarmee gedetailleerde realtime-informatie kan worden verkregen met betrekking tot hand-, hoofd- en lichaamsbewegingen die de bestuurder of de mede-inzittende maakt.

“Implementatie van effectievere HMI's biedt automobilisten allerlei voordelen” aldus Gaetan Koers, Product Line Manager voor ToF-sensoren bij Melexis.

“Onze sensoren positioneren Melexis in 'pole position'” van deze veelbelovende nieuwe sector. Wij beschikken over de allernieuwste technologie die autofabrikanten nodig hebben om de mogelijkheden die de toepassing van HMI's biedenoptimaal te kunnen benutten.”

Het bedrijf zal overigens deelnemen aan twee belangrijke evenementen, waarbij het live-demonstraties zal geven: Automotive Cockpit HMI in Detroit van 19 tot 21 mei en de Image Sensors Conference in Brussel van 23 tot 25 juni, waar prominente vertegenwoordigers uit de auto-industrie hun opwachting zullen maken.