Vloer parkeergarage hersteld door toepassing zelfhelend beton

BAM en het Rijksvastgoedbedrijf hebben in samenwerking met de TU Delft zelfhelend beton toegepast voor het herstel van scheurvorming in de vloer van een parkeergarage.

Trefwoorden: #BAM, #betonherstelling, #Green Basilisk, #micro-organismen, #parkeergarage, #scheuren, #TU Delft, #zelfherstellend beton

Lees verder

Nieuws

( Foto: BAM )

ENGINEERINGNET.NL - In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf zijn bij het Belastingkantoor in Apeldoorn inmiddels meerdere vloervelden behandeld met een speciaal impregneermiddel.

Het eerste vloerveld van 6.000 m² is behandeld in oktober 2014 en in maart 2015 is een tweede vloerveld van 6.000 m² behandeld.

Zelfhelend beton is ontwikkeld door de TU Delft. Aan het mengsel toegevoegde micro-organismen scheiden, zodra deze in contact komen met water, kalksteen af, waardoor scheuren worden gedicht.

De TU Delft heeft voor de verdere marktintroductie van deze technologie het nieuwe bedrijf Green Basilisk (Basilisk) opgericht. Vanuit dit bedrijf vindt de volledige marktintroductie van self healing concrete producten plaats.

Na eerdere kleinschalige praktijktesten, onder meer bij de EHBO-post van een recreatieplas bij Galder en bij een parkeergarage in Groningen, is zelfhelend beton nu op grote schaal toegepast.

Een traditionele behandeling van de parkeergarage door middel van betoninjectie zou vele weken in beslag nemen. De behandeling met het speciale herstelmiddel is uitgevoerd in één weekend.

Vervolgens doen de micro-organismen hun werk, terwijl de garage normaal toegankelijk is voor voertuigen.

Onderzoek wijst uit dat de scheurvorming in de vloer van de parkeergarage effectief is bestreden. Bovendien is deze biologische vorm van betonschadeherstel duurzamer dan traditionele methoden.