Nippon Shokubai investeert 350 miljoen euro in Antwerpse Haven

De Japanse chemiegroep Nippon Shokubai heeft een investering van 350 miljoen euro in de Antwerpse haven aangekondigd en vergroot daarmee de aanwezigheid van de Japanse chemisch industrie.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #chemie, #chemiecluster, #chemische industrie, #investering, #linkeroever, #Nippon Shokubai, #Port of Antwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wwuyts - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - De investering levert tevens een belangrijke bijdrage aan de verdere uitbouw van Antwerpen als een vooraanstaande Europese chemiecluster.

Nippon Shokubai is actief in de fijnchemie. In 1999 startte het Japanse bedrijf met de bouw van een productievestiging voor superabsorberende polymeren (SAP) op de Antwerpse linkeroever.

SAP is een grondstof die o.a. gebruikt wordt in luiers en maandverbanden. In Antwerpen beschikt het bedrijf over een capaciteit van 60.000 ton per jaar. Die capaciteit wordt nu grondig uitgebreid, tot 160.000 ton per jaar.

Het Japanse bedrijf gaat nog een stap verder. In Antwerpen zal het voor het eerst ook investeren in een productievestiging voor acrylzuur, de basisgrondstof voor SAP.

Met een capaciteit van 100.000 ton per jaar verankert Nippon Shokubai zich voor langere tijd in de Antwerpse haven, en draagt het bij aan de verdere uitbouw van de industriële en logistieke infrastructuur op de linkeroever.

Deze aankondiging volgt op een eerdere beslissing van een andere chemische groep uit Japan om bijkomend te investeren op de Antwerpse linkeroever.

Op 6 februari 2015 kondigde Kuraray een uitbreiding aan van zijn productiecapaciteit voor EVAL, een polymeer bekend voor zijn isolerende eigenschap, o.a. gebruikt in de verpakkings- en auto-industrie. Met de uitbreiding is een investering van ongeveer 60 miljoen euro gemoeid.

En op 4 februari 2015 kondigde de ITC Rubis Terminal een uitbreiding aan van zijn Antwerpse tankterminal, gespecialiseerd in chemicaliën en gassen.

Het Japanse Mitsui & Co. is een van de twee investeerders in deze terminal.


(bron: www.flandersinvestmentandtrade.com - © FIT)