Opbrengst kilometerheffing naar onderhoud en ontwikkeling wegen?

In 2016 voeren de Belgische gewesten een kilometerheffing in voor vrachtwagens. De Confederatie Bouw vraagt dat de opbrengst ervan naar het onderhoud en de ontwikkeling van de wegen gaat.

Trefwoorden: #bestelwagen, #confederatie bouw, #investeren, #kilometerheffing, #opbrengst, #verkeer, #vrachtwagen, #weginfrastructuur

Lees verder

Nieuws

( Foto: Marc Ryckaert MJJR - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.BE - Omdat de weginfrastructuur zorgt voor de opbrengst van een kilometerheffing is het niet meer dan logisch dat die opbrengst ook terugvloeit, stelt de aannemersorganisatie.

De opbrengst van de kilometerheffing moet volgens de aannemers gaan naar het onderhoud, de bouw en de ontwikkeling van gewestelijke transportinfrastructuur, vooral naar wegen die vandaag slecht onderhouden zijn en het slachtoffer van een permanent gebrek aan investeringen.

Wat uiteraard moet worden vermeden, is dat de opbrengst van de kilometerheffing de bestaande budgetten zou vervangen, waarschuwt de Confederatie Bouw.


ACHTERGROND
De kilometerheffing moet in de eerste plaats worden toegepast op de autosnelwegen. Pas wanneer er duidelijk sluipverkeer wordt vastgesteld, moeten ook de andere wegen belast worden.

Om te vermijden dat een grotere vrachtwagen wordt vervangen door meerdere kleine bestelwagens, moet er een speciaal verlaagd tarief komen voor de vrachtwagens tussen 3,5 en 12 ton.