Stroomafschakelbedrijf REstore haalt 7 miljoen euro vers groeikapitaal op

Belgische aggregator REstore haalt bij bestaande aandeelhouders nogmaals 7 miljoen euro kapitaal op. "We willen ons softwareplatform voor demand response Europees uitrollen".

Trefwoorden: #actility, #ArcelorMittal, #Barclays, #demand response, #edf, #elia, #energie, #EnergyVille, #luminus, #Praxair, #restore, #Sappi, #vraagsturing

Lees verder

Nieuws

( Foto: REstore, vlnr: co-stichters Jan-Willem Rombouts en Pieter-Jan Mermans )

ENGINEERINGNET.BE - 'Demand response' of een virtuele centrale die gevormd wordt door een groep bedrijven die op piekmomenten bepaalde van zijn niet-kritische elektriciteitsverbruikers afschakelt, lijkt goed in de financiële markt te liggen.

Zo vond het Vlaamse REstore zijn bestaande aandeelhouders bereid in te tekenen op een nieuwe kapitaalronde, goed voor een extra 7 miljoen euro. Daarmee komt het totaal van de investeringen in het vijf jaar jonge bedrijf op 11 miljoen euro.

REstore is als 'stroomafschakelbedrijf' één van de spelers in de relatief jonge markt van de demand response (of vraagsturing), een type van dienstverlening dat ook wordt aangeboden door bijvoorbeeld Actility en EDF Luminus.

Hun 'virtuele' capaciteit werven ze in de industriële markt, waar bedrijven bereid gevonden worden mits een vergoeding in periodes van onbalans tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnet hun verbruik naar een lager niveau te schakelen. Dat doen ze door niet-kritische processen die geen invloed hebben op hun productie, af te schakelen.

In het geval van REstore gaat het naar verluidt om contracten met een 80-tal Europese grootverbruikers, waaronder klinkende namen zoals Sappi, Praxair, Barclays en ArcelorMittal. Alles bij elkaar staat dat voor een virtueel minderverbruik van 350MW (vgl met 250MW op het einde van 2014).

De andere zijde van hun verdienmodel zijn de hoogspanningsbeheerders zoals Elia of EDF. Zo sprak Elia begin 2014 voor het eerst de drie genoemde aggregatoren aan voor zijn Primaire Reserve. Dat was toen een primeur.

Co-CEO Jan-Willem Rombouts: "We zullen het verse kapitaal benutten voor 2 doeleinden. Enerzijds willen we onze verkoopsploeg een boost te geven en de Europese groei doorzetten met nieuwe kantoren in landen als Frankrijk en Duitsland".

"Anderzijds willen we ons gepatenteerde, cloudgebaseerde softwareplatform (waarmee klanten het afschakelen van hun vermogen sturen, redactie) verder uitbouwen".

"Een deel van de middelen zal ook aangewend worden om een smart grid R&D-programma op te starten in samenwerking met EnergyVille, het nieuwe Europese onderzoeksinstituut in Genk. REstore zal er een team vestigen in IncubaThor, het nieuwe incubatorgebouw naast EnergyVille".

De tijd is rijp voor vers groeikapitaal, stelt de CEO: "We hebben een belangrijk momentum bereikt in 2014 doordat we onze inkomsten met factor 7 in verhouding tot 2013 zagen groeien".

Gezien het momentum werd het team inmiddels uitgebreid tot 25 medewerkers. Tegen eind 2015 wil het bedrijf nog minstens 15 extra personeelsleden aan boord nemen.


ACHTERGROND.
Het verse groeikapitaal werd opgehaald bij de bestaande aandeelhouders, waaronder de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en haar Arkiv-dochter KMOFIN2, Axe Investments - het investeringsfonds van Christian Leysen en Ackermans & van Haaren. Daarnaast ook Ark Angels Fund & Ark Angels Activator Fund, beide fondsen die in samenwerking met het business angels netwerk in Vlaanderen (BAN Vlaanderen) werden opgezet en enkele ondernemers en industriële families.