Doel 3 en Tihange 2 nog zeker tot 1 november onbeschikbaar

Electrabel laat weten dat de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 al zeker tot november niet opnieuw gestart zullen worden.

Trefwoorden: #Doel 3, #Electrabel, #FANC, #heropstart, #kerncentrale, #kernenergie, #nucleaire energie, #scheurtjes, #Tihange 2

Lees verder

nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Dit uitstel komt er nadat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de details heeft bekendgemaakt over het analyseproces in het dossier van de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2.

Het FANC bevestigde dat zij samen met haar filiaal BelV het dossier zal analyseren. Ze zullen een beroep doen op de specifieke deskundigheid van de erkende keuringsinstantie AIB Vinçotte, de International Review Board en een extern onderzoeksteam.

Het FANC zal de standpunten van de verschillende partijen verzamelen en zal daarop beslissen of de centrales Doel 3 en Tihange 2 heropgestart mogen worden.

Daarnaast heeft Electrabel sinds de sluiting van beide centrales een beroep gedaan op de deskundigheid in de Groep ENGIE, en ook daarbuiten om de meer dan 1500 proeven uit te voeren op verschillende stalen.

Een honderdtal personen is betrokken in het proces waarvan een twintigtal internationale experten.

De beslissing over de heropstart van beide kernreactoren hangt echter volledig af het FANC.