Vraag naar hoogopgeleide technici daalt

In vergelijking met vorig jaar stijgt de vraag naar hoogopgeleide technici in het eerste kwartaal van 2015 met slechts 6%. Dat is 14% minder dan in 2014.

Trefwoorden: #enquête, #hoog opgeleide technici, #managers, #studie, #technische arbeidsmarkt, #vacatures, #Yacht

Lees verder

HR

( Foto: Yacht )

ENGINEERINGNET.NL - De magere groei is het gevolg van een dip in het aantal vacatures in de regio Rotterdam.

Naast regionale verschillen in de groei van het aantal vacatures zijn ook duidelijke verschillen waarneembaar in beschikbare functies.

Specialisten en engineers zijn erg gewild, het aantal vacatures voor managers en projectleiders daalt.

Dit alles blijkt uit een analyse van Yacht van de technische arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2015.

De regio’s Amsterdam, Eindhoven en Breda laten nog steeds een groei in vacatures zien van respectievelijk 16%, 15% en 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014.

Alleen de regio Rotterdam wijkt af, hier daalde het aantal vacatures maar liefst 16% (ruim 200 vacatures) ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Opvallend is dat de vraag naar specialisten en engineers het sterkst groeit met respectievelijk 22% en 7% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2014.

Binnen de hightech industrie en technisch dienstverleners, die zich richten op bouw en infrastructurele projecten, is de behoefte aan deze profielen het grootst. Bij deze bedrijven ligt de focus op het ontwikkelen, engineeren, produceren en onderhouden en dat zien we terug in de vacaturemarkt met veel operationele functies.

De vraag naar managers en projectleiders daalt op landelijk niveau binnen alle branches. Door deze daling is het gebruikelijke carrière pad via projectleiderschap naar een leidinggevende rol lastiger in te vullen door hoog opgeleide technici.