Antwerpen kiest ontwerpteam voor restauratie stadhuis

Antwerpen heeft Huis Van de Stad aangesteld als ontwerptema voor de restauratie van zijn 450 jaar oude stadhuis.

Trefwoorden: #Antwerpen, #BAS, #Bureau Bouwtechniek, #Daidalos Peutz, #FPC, #Hub, #Origin, #RCR, #renovatie, #restauratie, #stadhuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dries Luyten )

ENGINEERINGNET.BE - Het 450 jaar oude stadhuis is toe aan een grondige restauratie: het goudlederen behang komt los van de muren, het klimaatsysteem werkt niet optimaal, de tweede verdieping is gestript en staat leeg.

Het stadsbestuur definieerde duidelijke krachtlijnen voor de restauratie en de herinrichting van het stadhuis tot een hedendaags huis van bestuur.

Het stadhuis moet een open huis zijn en een icoon van waardevol onroerend erfgoed, maar toch een hedendaagse invulling bevatten. Het als monument beschermde gebouw moet ook een duurzaamheidscertificaat verkrijgen, zodat het bijdraagt aan een daling van de CO2-uitstoot.

De restauratie gaat dan ook een stap verder dan herstellen. Om die ambitie waar te maken schreef Antwerpen een architectuur- en restauratieopdracht uit, gewonnen door ontwerpteam 'Huis Van De Stad.'

Daarin bundelen Hub, Origin, Bureau Bouwtechniek, RCR, BAS, Daidalos Peutz en FPC hun krachten.


ACHTERGROND
Het ontwerpteam brengt de centrale inkom terug naar de Grote Markt en voegt de talrijke gangen en kamertjes op het gelijkvloers samen tot een centrale foyer. De tweede verdieping wordt opgewaard en krijgt dezelfde uitstraling als die van de eerste verdieping, 't Schoon Verdiep.