Huidige ventilatienorm geen garantie op kwaliteit

Recent onderzoek in Nederland over de prestaties van woningventilatiesystemen wees uit dat de huidige regelgeving en normen geen garantie bieden op een goede luchtkwaliteit.

Trefwoorden: #CO2-overschrijdingen, #Monicair, #onderzoeksprojet, #ontwikkelingsproject, #ventilatie-industrie, #ventilatienorm

Lees verder

Nieuws

( Foto: FredrikT - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET - Een jaar lang verrichtte Monicair praktijkonderzoek naar de luchtkwaliteit en energieprestatie van ventilatiesystemen in ruim zestig woningen. Het was volgens de initiatiefnemers de eerste keer dat een dergelijk onderzoek op zo'n grote schaal plaats vond.

Het onderzoek wees uit dat er grote verschillen bestaan in luchtkwaliteit in de verblijfsruimtes en tussen de werkelijke energieprestaties van de diverse ventilatiesystemen. In het onderzoek werd het CO2-gehalte in de verblijfsruimtes van de woningen gemeten, waarbij een overschrijding boven de 1200 ppm duidt op een slechte luchtkwaliteit.

Bewoners merken een verhoging van het CO2-gehalte echter zelf niet op. Om deze overschrijding te voorkomen dienen ventilatiesystemen uitkomst te bieden. Hier zijn echter significante verschillen waargenomen tussen de systemen.

Hoewel de verplichte ventilatiedebieten een gezond binnenklimaat veronderstellen te garanderen, ligt dit in de praktijk anders.

CO2-overschrijdingen traden voornamelijk op in slaapkamers. Ventilatiesystemen met uitsluitend natuurlijke lucht toe- en afvoervoorzieningen in verblijfsruimtes bleken in de praktijk maar beperkt in staat het ventilatievoud in deze ruimtes te controleren.

Hogere CO2-overschrijdingen zijn hiervan het gevolg. Systemen met mechanische toevoer- en afzuigpunten in de verblijfsruimtes scoorden hierin duidelijk beter.

Ook op het gebied van energieprestatie werden duidelijke verschillen geconstateerd. De systemen met warmteterugwinning (wtw) hadden een significant betere score dan de systemen zonder.


ACHTERGROND
Monicair is een consortium voor een onderzoek- en ontwikkelingsproject dat is geïnitieerd vanuit de Nederlandse ventilatie-industrie, samen met kennisinstituten en adviesbureaus.