Marseille wil gebouwen verwarmen met zeewater

Cofely Services en Climespace, twee dochterbedrijven van Engie, tot voor kort bekend als GDF Suez, ontwikkelen voor de ecowijk Euroméditerranée in Marseille een warmte- en koudenet.

Trefwoorden: #Arenc-havendam, #Climespace, #Cofely Services, #ecowijk Euroméditerranée, #Engie, #GDF Suez, #gebouwen verwarmen, #Marseille, #Thassalia, #warmte- en koudenet, #zeewater

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koen Mortelmans )

ENGINEERINGNET - Dit net moet gevoed worden door Thassalia, de grootste warmte- en koudecentrale van het Middellandse Zeegebied.

Het net krijgt een lengte van 3 km en moet de thermische behoeften invullen van een reeks gebouwen, die samen goed zijn voor een oppervlakte van 500.000 m².

De centrale wordt gebouwd op de Arenc-havendam. De eerste werken gingen al vorig jaar van start. De 800 m² grote centrale zal gebruik maken van de temperatuur van het ondiepe water in de 'grote' haven –dus niet de historische havenbaai en huidige jachthaven– van Marseille.

Pompen brengen het zeewater naar warmtewisselaars in Thassalia. Die onttrekken er naargelang de vraag warmte of koude uit. Volgens planning moeten de centrale en het warmtenet in Marseille tegen einde januari 2016 operationeel zijn.

Ze zouden dan de broeikasgassenuitstoot van de betrokken gebouwen met 70% moeten verminderen en hun waterverbruik met 65%. Lokale en bovenlokale instellingen en de Europese Unie investeren samen EUR 35 mln in het project.

Maar moeilijker dan het vinden van investeerders was naar verluidt het contracteren van voldoende stabiele lokale afnemers van de geproduceerde warmte en koude.


ACHTERGROND
De oorspronkelijke plannen voor de ecowijk dateren al van 1995. Ze moeten Marseille een plaats bezorgen bij de mooiste Europese metropolen. Het concept van dit stadsrenovatieproject in de havenbuurt is gebaseerd op een evenwicht tussen sociale rechtvaardigheid, economische groei en respect voor het leefmilieu.

Parijs beschikt al over een vergelijkbare centrale. Die gebruikt wel water uit de Seine, terwijl Thassalia zout water zal gebruiken. Dat is technisch een grotere uitdaging, wegens het hogere risico op corrosie.

Dat is geen primeur, want langs de Middellandse Zeekust gebruikt ook Monaco al zeewater om koude te produceren en het kleine La Seyne-sur-Mer is van plan om het een marinethermische centrale een duizendtal woningen te verwarmen.