Colruyt opent nieuw distributiecentrum in Henegouwen

Op vrijdag 22 mei huldigde Colruyt Group officieel zijn nieuwe logistieke centrum in Ath/Lessines in. De site kwam er dankzij de steun van de Europese Unie en het Waalse Gewest.

Trefwoorden: #Colruyt, #distributie, #distributiecentrum, #distributiecentrum colruyt, #distributie duurzaam, #Europese steun, #logistiek, #Waals Gewest

Lees verder

nieuws

( Foto: Colruyt Group )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe distributiecentrum van Colruyt Group ligt in de industriezone Orientis, aan de oprit Lessines van de E429, ook wel bekend onder zijn nationale nummer A8, die de verbinding vormt tussen Brussel en Rijsel, via Doornik.

De site is bedoeld voor producten met een hoge rotatie en stelt 500 medewerkers te werk in de eerste lanceringsfase.

“Om de groei te ondersteunen en onze klanten zo goed mogelijk te bedienen, hebben we nieuwe distributiecentra nodig. Van de Europese Unie en het Waalse Gewest kregen we 15,37 miljoen euro subsidies. Mede daardoor, en ook dankzij de steun van de intercommunale IDETA konden we de site in Ath/Lessines realiseren”, aldus Jef Colruyt, ceo van Colruyt Group.

Henegouwen heeft een hoge werkloosheidsgraad. Met zijn 3000 werknemers in Henegouwen is Colruyt Group één van de grootste privé-werkgevers in de provincie.

Colruyt claimt dat het logistieke centrum zo duurzaam mogelijk is gebouwd. Zo hebben de gebouwen zonnepanelen. Daarnaast is er ook led-verlichting, een opvangsysteem voor regenwater en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

De site heeft ook een bloemenweide van 32.000 m² en een insectenhotel. Er zijn zo’n 16.000 bomen en planten op de site. En in het retourcentrum wordt een groot deel van het afval gesorteerd (o.a. plastic, karton en glas).

Daarnaast ligt het nieuwe centrum dicht bij een ander distributiecentrum van Colruyt Group, in Ghislenghien. Ook op die manier beperkt men het aantal kilometer. “En we hebben ook een vergunning om een windmolen te bouwen op de site”, vertelt Jef Colruyt.

Het logistieke centrum van Ath/Lessines is een moderne en geïntegreerde site. Er is een klassiek distributiecentrum (23.000 m²), een automatisch opslag- en rondhaalmagazijn (5.000 m²) en een retourcentrum (9.000 m²).

En het is de combinatie van die drie entiteiten die het logistieke centrum van Ath/Lessines zo uniek maakt. Dit logistieke centrum is gericht op de receptie, het opslaan en rondhalen van producten met een hoge rotatie, zoals drank, melk, chips, toilet- en huishoudpapier en servetten.

Ath/Lessines is een technologisch hoogstandje. De hoogbouw die 33 m hoog is, werkt automatisch. De kranen receptioneren de palletten, slaan ze op en halen ze rond voor het leveren.

De manuele rondhaalzone kan elke dag zo’n 240.000 colli’s behandelen. Dat zijn er twee per seconde. Het automatische opslag- en rondhaalmagazijn behandelt zo’n 450 palletten per uur. Alles samen kunnen zo’n 30.000 palletten gestockeerd worden.

Elke dag vertrekken er 250 vrachtwagens naar de winkels.