Sluiskiltunnel open voor het verkeer

Aannemerscombinatie BAM-TBI heeft voor de aanleg van de tunnel, die 307 miljoen euro kostte, onder het Kanaal Gent-Terneuzen twee circa 1200 meter lange tunnelbuizen gegraven.

Trefwoorden: #aannemer, #BAM, #BAM Civiel, #Croon, #Kanaal Gent-Terneuzen, #Mobilis, #Sluiskiltunnel, #TBI, #Wayss & Freytag Ingenieurbau

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Sluiskiltunnel BV KKS )

ENGINEERINGNET.NL - De tunnel is afgelopen weekend voor het eerst in gebruik genomen, ruim vijf weken eerder dan gepland.

Eerder in de week hadden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de officiële opening van de Sluiskiltunnel verricht.

De kosten voor de bouw van de tunnel vallen circa 25 miljoen euro lager uit. Bij de bouw zijn op 1,3 miljoen gewerkte uren slechts vier ongevallen met verzuim gebeurd.

Onder de bouwcombinatie BAM-TBI (CBT) werkten vier bedrijven samen: BAM Civiel, Wayss & Freytag Ingenieurbau, Croon en Mobilis. De combinatie had al veel tunnelbouw-ervaring, zoals met de bouw van de Hubertustunnel in Den Haag en de Westerscheldetunnel.

De Sluiskiltunnel is heel licht van binnen door het aanbrengen van wit-geëmailleerde platen op de tunnelwanden, in combinatie met een uitgekiende verlichting.

De tunnel is extra brandveilig doordat de brandwerende laag van polypropyleenvezels bij de aanleg is meegegoten in de betonnen wandsegmenten. Vier dwarsverbindingen verbinden de twee tunnelbuizen met elkaar, ook voor in geval van nood.

De tunnel, onderdeel van de N62, ontlast het verkeer van Terneuzen naar Antwerpen. Voorheen stond het verkeer heel vaak vast voor de openstaande Sluiskilbrug. Per dag zorgde dit voor oponthoud tot wel 5 uur.

De Vlamingen betaalden 13 miljoen euro mee aan de aanleg van de tunnel, om deze dieper aan te leggen dan eigenlijk nodig was. Doordat het diepste punt van de tunnel nu op 34 meter onder NAP ligt, kan het kanaal verder worden uitgediept.

Dat maakt het mogelijk dat op termijn ook grotere zeeschepen de haven van Gent kunnen bereiken.