Nieuw stalen dak voor Tsjernobyl reactor

Tata Steel-dochteronderneming Kalzip bouwt momenteel een nieuwe, stalen overkapping voor de kernenergiecentrale in Tsjernobyl.

Trefwoorden: #Kalzip, #kernreactor, #overkapping, #radioactieve besmetting, #radioactiviteit, #staal, #straling, #Tata Steel, #Tsjernobyl

Lees verder

Nieuws

( Foto: ITER )

ENGINEERINGNET.NL - De buitenste laag van de overkapping bestaat uit stalen dakbekleding en helpt de omgeving beschermen tegen radioactieve besmetting.

Jörg Schwall, Managing Director van Kalzip. “Dit is voor ons de meest gespecialiseerde en meest veeleisende opdracht tot nu toe. De overkapping is ontworpen om tenminste 100 jaar mee te gaan!”

Met een breedte van 257 meter, een lengte van 150 meter en een hoogte van 109 meter zal de 29.000 ton zware structuur de grootste, verplaatsbare hal ter wereld worden. De oplevering staat gepland voor 2017.

Dan zal deze over de oude betonnen constructie heen gezet worden. De overkapping zal tegen die tijd hermetisch afgesloten zijn en grote pompen zullen zorgen voor een constante overdruk tussen de binnenste en de buitenste lagen.

Deze overdruk moet voorkomen dat besmette deeltjes kunnen ontsnappen. Pas dan kan het sloopwerk van de oude overkapping worden gestart.


ACHTERGROND
De ramp met de kernreactor in Tsjernobyl vond plaats in april 1986. Kort daarna werd er een betonnen overkapping om de kapotte reactor gebouwd om verdere radioactieve lekkage te stoppen.