Papierslib hergebruiken via pyrolyse

De Universiteit Twente gaat de papierindustrie helpen om papierslib, de grootste afvalstroom uit papierfabrieken, om te zetten in bio-olie en grondstoffen die geschikt zijn voor hergebruik.

Trefwoorden: #Alucha, #biomassa, #hergebruik, #mobiele installatie, #papierafval, #parpierslib, #pyrolyse, #Universiteit Twente

Lees verder

Techniek

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Het bedrijf Alucha gaat na de zomer in samenwerking met de Universiteit Twente een zelfregulerende, mobiele pilotplant bouwen voor de pyrolyse van papierslib.

Bij pyrolyse wordt organisch materiaal in een paar seconden ‘gekraakt’ door het te verhitten zonder toevoer van zuurstof.

De UT is gespecialiseerd in de pyrolyse van biomassa, zoals bijvoorbeeld hout, stro, gras of algen.

Hier worden brandstoffen en producten van gemaakt. Het proces wordt nu dus ook succesvol toegepast op papierslib.

In het lab van Thermische Werktuigbouwkunde is al een reactor gebouwd, die nu uitgebreid wordt getest.

Gerrit Brem, hoogleraar Energietechnologie aan de Universiteit Twente: "We ontdekten een nieuw pyrolysesysteem dat zeer geschikt is voor papierslib en vergelijkbare reststromen. Hier hebben we een patent voor aangevraagd."

Het grote voordeel van de mobiele unit die door de UT en Alucha wordt ontwikkeld, is de directe inbreng in de productieketen. Er hoeft geen transport naar grote installaties plaats te vinden.

Bovendien kunnen bedrijven zowel de mineralen als de pyrolyse-olie in hun eigen productieproces gebruiken.

Na de oplevering van de pyrolyse-installatie op industriepark Kleefse Waard in Arnhem, die medio 2016 in bedrijf moet zijn, wil Alucha aan de hand van de kennis uit Twente uiteindelijk meer pyrolyse-installaties gaan bouwen.

Het Zweedse papierconcern SCA wordt de launching customer van de mobiele centrale en de verwachting is dat veel meer installaties bij papierfabrieken zullen volgen.


(bron: UTwente)