Wereldprimeur: laadpaal voor opslag zonne-energie via elektrische auto

In Utrecht is de eerste laadpaal in gebruik genomen om daarmee elektrische auto’s te gebruiken voor lokale energieopslag die onder meer met zonnepanelen wordt opgewekt.

Trefwoorden: #duurzame energie, #Economic Board Utrecht, #elektrische auto, #GE, #General Electric, #laadpaal, #Last Mile Solutions, #LomboXnet, #netbeheerder, #opslag zonne-energie, #Stedin, #Vidyn, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lomboxnet )

ENGINEERINGNET.NL - Deze paal kan zowel een elektrische auto opladen als ontladen, zodat de opgeslagen energie in de batterij voor andere doeleinden is te gebruiken.

De Nederlandse tak van General Electric heeft de paal ontwikkeld, in samenwerking met netbeheerder Stedin en het elektrotechnische bedrijf Schurink.

In de Utrechtse wijk Lombok is nu de eerste paal geïnstalleerd. Gebruikers van een auto kunnen aangeven wanneer de batterij van de auto vol moet zijn voor gebruik. Het opladen duurt enkele uren.

De nieuwe laadpalen zijn 80% goedkoper dan de huidige internationale standaard en geschikt voor alle elektrische auto’s.

Dagelijks worden er wereldwijd 700.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Om die stroom ook te kunnen gebruiken als de zon niet schijnt, is opslag cruciaal. De race voor de levering van batterijen voor deze opslag is reeds geopend door onder andere Tesla en BMW.

Op dit moment is er sprake van forse investeringen in het net ten behoeve van duurzame energie, door netbeheerder Stedin. Met opslag is verzwaring van het elektrische netwerk niet meer nodig. Dit is voordelig voor aangesloten klanten, die deze investeringen rechtstreeks betalen.

Met deze slimme laadpaal kunnen ook de – steeds grotere – batterijen in elektrische auto’s worden ingezet om zonne-energie op te slaan. Daarmee kan Nederland inspelen op de wereldwijde uitdaging van opslag van duurzame energie.

Hiervoor is wel aanpassing van wet- en regelgeving nodig zodat Nederland op gelijk speelveld komt als de VS, Duitsland en China. Dit betreft onder andere het mogelijk maken van variabele stroom- en nettarieven en variabele energiebelastingtarieven bij het leveren en terugleveren van stroom via laadpalen.

Een consortium bestaande uit Stedin, gemeente Utrecht, GE, Vidyn, Last Mile Solutions, Economic Board Utrecht en LomboXnet richt zich op de in gebruik name van de laadpalen in Utrecht.

General Electric heeft vanwege het project in Utrecht besloten haar divisie laadinfrastructuur in Nederland te behouden. Nissan is partner in het project.