Komeetlander ’Philae’ ontwaakt uit winterslaap (+video)

Na een winterslaap van 211 dagen kon ESA opnieuw contact maken met Philae. De ruimtesonde werd door de Rosetta satelliet op een komeet afgezet. Een primeur.

Trefwoorden: #Philae winterslaap, #Rosetta missie

Lees verder

nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET - Philae had batterijen bij om 60 uur lang zelfstanding te kunnen werken. De zonnepanelen moesten daarna zorgen voor energie maar de komeetlander belandde in de schaduw.

Bij de landing werkten de verankeringssystemen en de raket niet die de sonde op zijn plaats moesten houden zodat Philae rondstuiterde. Op de video is een reconstructie te zien van het Franse ruimtevaartagentschap CNES.

Het was dus bang afwachten of er op termijn weer contact kon gemaakt worden en dat is dus nu gebeurd. De eerste signalen duurden kort en werden op zaterdag avond opgevangen in het ESA European Space Operations Centre in het Duitse Darmstadt.

Dit waren de eerste signalen die via Rosetta de aarde bereikten want Philae moet al eerder 'wakker' geweest zijn want er werden ook 'historische' data ontvangen. Nu is het dus kwestie van al deze data te ontvangen.

Philae is de eerste sonde die gedetailleerde beelden stuurde van de oppervlakte van een komeet. Het geeft meer inzicht in de samenstelling van kometen. Daarvoor heeft het 100kg wegende toestel een hele reeks instrumenten aan boord.

COSAC neemt monsters van de grond tot 20cm diepte om de samenstelling van de stof van de planeet te analyseren. Philae heeft ook heel wat instrumenten aan boord die gegevens moeten doorsturen van de landingslocatie (ook in 3D).

Daarnaast verzamelt het SESAME experiment informatie over stofdeeltjes en gassen in de atmosfeer van de komeet, de seismische activiteit en de elektrische eigenschappen van de bovenste oppervlaktelaag.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar plasmagolven die ontstaan door inwerking van de zonnewind op uitgestoten komeetmateriaal. MUPUS onderzoekt de thermische geleidbaarheid en het temperatuurprofiel van het komeetstof.

Er is nog heel wat werk om alle data te analyseren maar uiteindelijk moeten deze data ons ook meer inzicht geven in het ontstaan van de aarde, de herkomst van water op onze planeet en het heelal in het algemeen.