Euronav breidt vloot uit met 4 VLCC-schepen

Euronav heeft een overeenkomst afgesloten voor de aankoop van vier nieuwbouwschepen, die bijna voltooid zijn bij Hyundai Heavy Industries.

Trefwoorden: #Euronav, #ex-yard, #Hyundai Heavy Industries, #VLCC-schip

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hyundai Heavy Industries )

ENGINEERINGNET.BE - De totale aankoopprijs is 341 miljoen euro of 85 miljoen euro per schip.

De oplevering van deze schepen is reeds voorzien in september 2015, januari, maart en mei 2016. Daarnaast heeft de verkoper ook een optie toegekend aan Euronav voor een totale optiepremie ten bedrage van 7 miljoen euro voor de aankoop van 4 bijkomende zusterschepen voor een prijs van 87 miljoen euro per schip.

Deze transactie kadert perfect binnen drie belangrijke principes van de Vennootschap. Vooreerst betreft het schepen die ‘ex-yard’ worden doorverkocht en als dusdanig geen bijkomende tonnage toevoegen aan de markt.

In dat opzicht beantwoordt de transactie aan het door de Vennootschap vooropgestelde doel om uitsluitend bestaande schepen aan de vloot toe te voegen en geen nieuwe schepen te bestellen. Het bestellen van nieuwe schepen leidt immers enkel tot een vermindering van de waarde van de bestaande wereldvloot.

Een bijkomend voordeel is dat de transactie meerdere zusterschepen in serie betreft, wat zich vertaalt in synergievoordelen.

Vervolgens zal de tijdspanne tussen de aankoop van de schepen en de oplevering ervan aan de Vennootschap zeer gelijkaardig zijn aan de aankoop van een bestaande vloot. Daardoor kan het kapitaal dat wordt aangewend snel renderen op de tankermarkt.

Ten slotte is Euronav voortdurend alert om op regelmatige basis haar vloot te verjongen en haar operationele kwaliteiten te verbeteren.

Euronav zal deze aankoop financieren met bestaande kredietfaciliteiten.