Nieuwe ontmijningsinstallatie voor Dovo

Een Zweedse wereldspeler in het opruimen van niet-ontplofte munitie gaat voor de bouw van een nieuwe ontmantelingsinstallatie voor ontmijningsdienst Dovo samenwerken met Franki Construct.

Trefwoorden: #DOVO, #Franki Construct, #nieuwbouw, #ontmantelingsinstallatie, #ontmijningsinstallatie, #oorlogsmunitie, #Willemen Groep

Lees verder

nieuws

( Foto: Willemen Groep )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe ontmijningssysteem komt in de plaats van de vernietigingsinstallatie, die na een ontploffing in 2012 stuk raakte.

De Belgische ontmijningsdienst had op zijn basis in de West-Vlaamse gemeente Langemark-Poelkapelle een installatie om achtergebleven oorlogsmunitie te ontmantelen die behalve springstof ook andere giftige componenten bevat.

Die installatie ging in augustus 2012 stuk toen er een gasbom in ontplofte. De munitie kan sindsdien niet meer vernietigd worden en stapelt zich op, in afwachting van een nieuwe installatie.

Eind 2014 publiceerde Defensie een bericht dat het een opdracht voor de verwerving van een installatie voor de vernietiging van toxische projectielen heeft gegund aan het Zweedse Dynasafe Demil Systems.

Deze doet een beroep op Franki Construct voor de design, engineering en bouw van het gebouw waarin de ontmantelingsinstallatie moet worden ondergebracht.

In de nieuwe installatie zal het gifgas en het metaal van de projectielen samen worden vernietigd, terwijl het in de vroegere installatie werd afgesplitst.

De kostprijs van de nieuwe installatie bedraagt 12 miljoen euro. De werken starten in januari 2016.