UT-onderzoek: herstel uit coma door zuurstofgebrek beter voorspellen

Met de inzet van EEG-metingen kun je vele malen beter voorspellen wat de uitkomst van een coma als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen zal zijn.

Trefwoorden: #coma, #comapatiënt, #continue meting, #EEG-meting, #onderzoek, #research, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Onderzoekers van de Universiteit Twente (MIRA) hebben dit in samenwerking met het Rijnstate ziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente onderzocht.

In plaats van bij slechts 10% van de patiënten, zoals met de nu gebruikte methodes, kun je met een nieuwe methode bij ongeveer 50%snel en betrouwbaar een correcte inschatting maken.

Hierbij wordt een continue EEG-meting gedaan om vervolgens te kijken naar de snelheid van herstel van de hersenactiviteit. Herstel in de tijd blijkt een betere indicator voor de ernst van de hersenbeschadiging, dan één kortstondige meting op één tijdstip, zoals gebruikelijk is.

Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad Neurology.

De helft van de patiënten die in een postanoxisch coma (een coma als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen) raken, zal nooit bijkomen. Het is bijzonder moeilijk om goed te voorspellen welke patiënten kunnen herstellen en welke niet.

Met de methode die momenteel gebruikt wordt om een beeld te krijgen - klinische metingen aan de diepte van het coma in combinatie met een zogenaamde SSEP meting - kan bij slechts 10% met zekerheid de juiste inschatting gemaakt worden.

Medici, maar ook familieleden, hebben daarom grote behoefte aan een instrument om beter te kunnen bepalen welke patiënten kans hebben op herstel en welke niet.

Door een continue EEG meting te doen en te kijken naar eventuele verbetering van de hersenactiviteit, kan bij de helft van de patiënten met zekerheid de juiste inschatting gemaakt worden.

Het gepubliceerde onderzoek bevat gegevens van circa 300 patiënten en is uitgevoerd in de periode 2011 tot 2014.

Deze verbetering van de diagnostiek is een stap voorwaarts, maar plaatst artsen en familieleden voor nieuwe belangrijke medisch-ethische vragen.

In een nieuw onderzoek gaan medici en filosofen van UT-onderzoeksinstituut MIRA op zoek naar antwoorden op deze ethische vragen.

Dit onderzoek start medio dit jaar en wordt gefinancierd door NWO, Hersenstichting Nederland, Clinical Science Systems en Twente Medical Systems International.


(bron: UTwente)