Diamanten brengen geheimen van kankercel in beeld (+video)

Onderzoekster Romana Schirhagl van het Universitair Medisch Centrum Groningen wil nanodiamanten inbrengen in levende kankercellen om de geheimen van de cel te achterhalen.

Trefwoorden: #behandeling, #kanker, #kankercel, #medicijnen, #nanodiamanten, #Romana Schirhagl, #Universitair Medisch Centrum Groningen

Lees verder

research

( Foto: Rijksuniversiteit Groningen )

ENGINEERINGNET.NL - Met haar onderzoek combineert Schirhagl op een unieke manier kennis en technieken uit de natuurkunde, de scheikunde en de geneeskunde. Het onderzoek kan de basis vormen voor nieuwe, betere medicijnen tegen kanker.

Het onderzoek van Schirhagl en haar onderzoeksgroep van de vakgroep Biomedical Engineering richt zich op het gedrag van vrije radicalen in een cel. Dergelijke radicalen spelen een belangrijke rol in het lichaam.

Deze zijn soms zeer nuttig, zoals in het afweersysteem waar ze helpen bacteriën en virussen te bestrijden. Maar kunnen ook schadelijk zijn, wanneer ze juist gezonde cellen beschadigen en bijvoorbeeld kanker veroorzaken.

Omdat de radicalen slechts een fractie van een seconde bestaan, is het moeilijk ze te onderscheiden en te bestuderen.

Schirhagl wil een nieuwe techniek toepassen, die nu nog vooral in de fundamentele natuurkunde wordt gebruikt maar ook grote mogelijkheden biedt voor biomedisch onderzoek. De techniek is gebaseerd op zeer kleine diamanten die de aanwezigheid van magnetische velden van de radicalen kunnen ‘voelen’.

De nanodiamantjes zijn fluorescerend en reageren op hun omgeving door in helderheid te veranderen. Zo is beter vast te stellen welke radicalen wanneer optreden en hoe ze werken.

Met dit inzicht is het mogelijk geneesmiddelen tegen kanker - die zelf soms ook werken op basis van vrije radicalen - te verbeteren of nieuwe middelen te ontwikkelen.

Via crowdfunding zoeken Schirhagl en haar team steun voor het onderzoeksproject. De nanodiamantjes zelf zijn erg goedkoop, maar voor de aanschaf van speciale, aangepaste microscopen is het huidige onderzoeksbudget ontoereikend.

Haar doel is om hiervoor in eerste instantie 20.000 euro bij elkaar te krijgen.