Biotech biedt duurzaam alternatief voor antibiotica in veeteelt

Kenniscentrum Amcra maakte gisteren bekend dat het antibiotica-gebruik vorig jaar opnieuw licht gestegen gestegen is. De Belgische biotech-sector werkt nochtans aan alternatieve veevoeders.

Trefwoorden: #alternatief, #antibiotica, #antibioticaresistentie, #Bio.be, #biotech, #essenscia, #Galactic, #Proviron, #veevoeder, #veevoer

Lees verder

nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Antibiotica zijn essentiële geneesmiddelen, maar door overmatig gebruik bij mens en dier is antibioticaresistentie een wereldwijd probleem geworden.

Belgische biotechbedrijven zoeken mee naar innovatieve oplossingen, zowel op het vlak van preventie als via de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Proviron (Oostende) en Galactic (Brussel) pakken het probleem aan bij de bron. Zij ontwikkelden specifieke veevoederadditieven, die de darmgezondheid bij dieren verbeteren, zodat het preventief toedienen van antibiotica niet langer nodig is.

Proviron stelde de eerste, veelbelovende testen van Provifeed Optigut begin deze maand voor op de WereldExpo in Milaan tijdens het internationale seminarie ‘Life sciences in the food chain’, dat essenscia mee organiseerde.

Dit veevoederingrediënt voor pluimvee legde al een volledig ontwikkelingstraject af van proefbuis tot proefdier en maakt vleeskuikens en kalkoenen weerbaarder tegen een vaak voorkomende verstoring van de darmflora, dysbacteriose of bacteriële enteritis.

Deze aandoening veroorzaakt 70% van het antibioticagebruik bij pluimvee in de Europese Unie. Het bedrijf onderzoekt momenteel ook varianten voor varkens, kalveren en garnalen.

Cathy Plasman van Bio.Be: “Dankzij de innovaties in Belgische biotechbedrijven is er nu een gezonder alternatief voor dier, boer en consument. Specifieke veevoederingrediënten voorkomen verteringsproblemen bij pluimvee, zodat het antibioticagebruik bij de dieren wordt teruggedrongen.”

De Belgische biotech-sector komt hiermee tegemoet aan de groeiende bewustwording van de medische wereld en de consument om verantwoord om te springen met antibiotica.

Ook de voedingsindustrie legt zich steeds strengere eisen op en wil het totale antibioticagebruik in de veeteelt tegen 2020 halveren.