Belintra-overeenkomst tussen overheid en chemiesector vernieuwd

De federale overheid en essenscia hernieuwen hun engagement om intensief samen te werken bij eventuele ongevallen tijdens het transport van chemische stoffen.

Trefwoorden: #BASF, #Belgian Incidents with Transports of hazardous substances, #Belintra, #chemie, #chemisch transport, #essenscia, #Solvay, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Products )

ENGINEERINGNET.BE - Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en vertegenwoordigers van essenscia hebben daarom een nieuwe Belintra-overeenkomst ondertekend.

Dit gebeurde bij BASF Antwerpen, een van de twee nationale coördinatiecentra van Belintra (Belgian Incidents with Transports of hazardous substances).

Met de oprichting van Belintra in 1998 nam de chemische industrie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid op bij transportongevallen met gevaarlijke stoffen.

Bij dergelijke incidenten kunnen overheidsdiensten als brandweer of civiele bescherming dag en nacht en 7 dagen per week een beroep doen op de expertise van deskundigen uit de chemiesector, ook al zijn ze geen betrokken partij bij de ongevallen.

Via twee nationale coördinatiecentra (BASF Antwerpen voor Nederlandstalige oproepen en Solvay voor Franstalige oproepen) schakelt Belintra een netwerk in van specialisten uit een veertigtal ondernemingen die deskundige bijstand bieden bij duizenden vooraf opgelijste gevaarlijke stoffen.

Naargelang de ernst van het incident kan het gaan om telefonische bijstand, het sturen van een expert ter plaatse of de effectieve inzet van de Belintra-invertentiedienst met gespecialiseerd materiaal.

Gemiddeld gaat het om een interventie om de anderhalve week, waarvan het merendeel van het laagste niveau.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “Onze bedrijven doen er dag na dag alles aan om incidenten te voorkomen, maar een nulrisico bestaat jammer genoeg niet. Voortaan geldt Belintra niet enkel voor wegverkeer, maar ook voor spoorvervoer. Het systeem werd ook geïntegreerd in het Europese ICE-netwerk (Intervention in Chemical transport Emergencies).”