Studie: R&D-investeringen in maakindustrie naar recordhoogte

De wereldwijde maakindustrie wil de komende twee jaar voor een recordbedrag investeren in onderzoek & ontwikkeling (R&D) om zowel groei als een reductie van kosten te realiseren.

Trefwoorden: #development, #innovatie, #KPMG, #leveranciers, #maakindustrie, #onderzoek, #onderzoek & ontwikkeling, #R&D, #research, #studie

Lees verder

HR

( Foto: Solvay )

ENGINEERINGNET.BE - Uit jaarlijks onderzoek van KPMG onder bijna 400 bestuurders van bedrijven in de maakindustrie blijkt dat 40% van de ondernemingen van plan is om de komende twee jaar meer dan 6% van de totale omzet te investeren in R&D.

De helft van de ondernemingen geeft aan dat de strategie van de onderneming inmiddels bepaald wordt door innovatie.

Ruim 30% van de bedrijven geeft aan dat de ontwikkeling van nieuwe producten de komende twee jaar de belangrijkste prioriteit vormt en dat het verbeteren van de efficiency in R&D dit jaar één van de belangrijkste uitdagingen vormt.

Ricardo Tülkens, partner bij KPMG en sectorleider Industrial Manufacturing: “Door de economische recessie die aanzienlijke prijsdruk en verhevigde concurrentie tot gevolg had, zijn bedrijven ervan overtuigd geraakt dat ze innovatiever moeten worden als ze op de lange termijn groei willen realiseren. Het investeren van grotere bedragen in R&D levert hierbij zeker een bijdrage.”

Om de snelheid van de innovatiecyclus te kunnen volgen en de risico’s en de kosten van innovatie te verminderen, zoeken veel ondernemingen samenwerking met leveranciers, klanten en technologiebedrijven.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de bedrijven zich zorgen maken over de transparantie in de productieketen en de leveranciers die daarin opereren. Een beter zicht op en samenwerking met de toeleveranciers vormt voor veel bedrijven dan ook een belangrijke uitdaging.

Maar 14% van de bedrijven geeft aan dat zij een compleet beeld hebben van de capaciteiten en prestaties van hun toeleveranciers. Dit betreft zowel de tier 1 als de tier 2 leveranciers.

Bijna 40% geeft aan dat zij in feite alleen beperkt zicht hebben op de belangrijkste, tier 1 leverancier.