Laureaten FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt

De Raad van Bestuur van het FWO heeft de vijf laureaten van de FWO-Excellentieprijzen bekend gemaakt. Deze prijzen worden beschouwd als de ‘Vlaamse Nobelprijzen’.

Trefwoorden: #award, #bekroning, #FWO, #FWO excellentieprijzen, #onderzoeker, #research, #Vlaamse nobelprijzen, #wetenschapper

Lees verder

Nieuws

( Foto: FWO )

ENGINEERINGNET.BE - Om de vijf jaar bekroont een internationale jury vooraanstaande wetenschappers met een bedrag van 100.000 euro voor hun onderzoekscarrière.

De prestigieuze FWO-Excellentieprijzen worden toegekend in de vijf grote wetenschaps-domeinen. Onderzoekers kunnen zich niet zelf kandidaat stellen, maar worden voorgedragen door collega’s uit binnen- of buitenland.

Een onafhankelijke jury van internationale topwetenschappers onderzoekt de voordrachten en selecteert per domein één laureaat.

De prijzen zijn genoemd naar voormalige wetenschappers die hun werk en inzet voor de wetenschap met een legaat wilden laten voorleven.

De laureaten zijn:

  • Prof. Gustaaf Van Tendeloo (65 jaar) (Universiteit Antwerpen): laureaat voor de Excellentieprijs dr. De Leeuw-Damry-Bourlart 2015 in de Exacte Wetenschappen.
  • Prof. Luc Van Gool (56 jaar) (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs dr. De Leeuw-Damry-Bourlart 2015 in de Toegepaste Wetenschappen.
  • Prof. Peter Vandenabeele (54 jaar) (UGent): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2015 in de Fundamentele Biomedische Wetenschappen.
  • Prof. Greet Van den Berghe (55 jaar) (KU Leuven): laureaat voor de Excellentieprijs Joseph Maisin 2015 in de Klinische Biomedische Wetenschappen.
  • Prof. Marc Leman (56 jaar) (UGent): laureaat voor de Excellentieprijs Ernest John Solvay 2015 in de Taal-, Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.

De plechtige uitreiking van deze prijzen zal plaats vinden op 30 november 2015. De laureaat ontvangt een geldprijs, samen met een uniek kunstwerk dat speciaal voor deze gelegenheid werd ontworpen.


Op de foto (vlnr.):
professor Marc Leman (UGent), professor Luc Van Gool (KULeuven), professor Greet Van den Berghe (KULeuven), professor Peter Vandenabeele (UGent) and professor Gustaaf Van Tendeloo (UAntwerpen).