Nederlandse militairen krijgen een Smart Vest

Thales Nederland is verantwoordelijk voor de voertuigintegratiesystemen, de batterij en de GPS-apparatuur die in het ballistische vest verwerkt zijn.

Trefwoorden: #ballistisch vest, #dieselgenerator, #E-lighter, #Elbit, #GPS-apparatuur, #militairen, #mobiele communicatiesysteem, #Smart Vest, #stroomvoorziening, #Thales Nederland

Lees verder

Nieuws

( Foto: ministerie van Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Het Israëlische bedrijf Elbit levert het mobiele communicatiesysteem voor het vest.

De E-lighter, een door Fokker ontwikkelde draagbare dieselgenerator, voorziet het Smart Vest 48 uur lang van stroom. De doorontwikkeling van deze mobiele stroomvoorziening is nagenoeg afgerond.

Het mobiele communicatiesysteem is bestemd voor te voet optredende soldaten. Met een touchscreen kunnen militairen elkaars locatie zien, informatie raadplegen en versturen. Dankzij een radio met GPS-ontvanger kunnen soldaten rechtstreeks communiceren met het hoofdkwartier of andere eenheden.

Begin 2016 verwacht Defensie de eerste proefserie van 80 stuks. De invoering van het Smart Vest staat gepland vanaf 2017. In totaal gaat het om 5.500 stuks.

Het Smart Vest en de E-lighter zijn onderdeel van het materieelproject Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Dat realiseert het ministerie van Defensie in samenwerking met beide andere Benelux-landen. Dit ministerie ondertekende gisteren mede namens België en Luxemburg een contract voor de levering van het Smart Vest.

“Het Smart Vest is een grote stap voorwaarts in de veiligheid en het prestatievermogen van de Benelux-militairen bij operationele inzet”, stelt viceadmiraal Matthieu Borsboom, directeur Defensie Materieel Organisatie. “Beter dan voorheen kan de individuele militair genetwerkt optreden.

Niet alleen verbetert het vest de persoonlijke bescherming, ook het omgevingsbewustzijn neemt toe. Hierdoor versterkt het de commandovoering en de operationele effectiviteit.”