Hollandia bouwt uitkijktoren voor Britse badplaats

Het Krimpense staalconstructriebedrijf is de hoofdaannemer voor de bouw van de toeristische attractie, die 162 meter hoog wordt en 64,2 miljoen euro kost.

Trefwoorden: #Brighton, #Hollandia, #hydraulische vijzels, #London Eye, #Marks Barfield Architects, #SIF Group, #staalconstructriebedrijf, #uitkijktoren

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hollandia )

ENGINEERINGNET.NL - De onderdelen van de toren zijn in Nederland gemaakt en vervolgens naar Brighton verscheept.

Het gaat om zeventien delen voor de toren en een zestig meter hoge hulptoren voor de bouw. Het bedrijf gebruikt deze constructie voor het monteren van de secties en het stellen van de toren.

Het monteren gebeurt van onderaf. In de hulptoren wordt een deel neergezet, dat wordt omhoog gehijst met kabels en hydraulische vijzels. Daarna wordt er weer een stuk onder gezet.

De toren, die de naam Brighton i360 heeft, is een gesegmenteerde buisconstructie met een diameter van 4 meter. Het lassen van de enorme buizen gebeurde bij SIF Group in Roermond en bij Hollandia.

De zeventien buisstukken variëren in lengte van zes tot twaalf meter en in gewicht van 50 tot 80 ton. De minst hoge, onderste ring heeft een wanddikte van liefst 85 millimeter. Aan de top is de wanddikte slechts 20 millimeter. Voor het maken van de torendelen was duizend ton staal nodig.

Aan de buitenzijde wordt de stalen buis bekleed met aluminium panelen, waarin allerlei kleine gaatjes zitten. Hierachter wordt kunstlicht geplaatst, zodat de uitkijktoren ook in het donker goed zichtbaar is.

De constructie van de toren moet in september zijn afgerond. Afbouw duurt tot halverwege 2016, waarna de attractie opengaat voor het publiek.

Met de bouw van de uitkijktoren is een bedrag van 47 miljoen pond gemoeid (64,2 miljoen euro). Hollandia krijgt hiervan 32 miljoen pond.

De uitkijktoren is ontworpen door Marks Barfield Architects, het bureau dat ook tekende voor de, eveneens door Hollandia gebouwde, London Eye.