Nederlander toont zinkgaten op komeet aan dankzij Rosetta-sonde (+video)

Sterrenkundige Dennis Bodewits ontdekte via camerabeelden van de sonde dat er op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko enorme gaten voorkomen, net als op aarde.

Trefwoorden: #Dennis Bodewits, #ESA, #komeet, #komeet, #OSIRIS camera, #Rosetta-sonde, #ruimtevaart, #Sterrenkundige, #zinkgaten

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team - graphic from J-B Vincent et al (2015 )

ENGINEERINGNET - Deze komeet heeft de vorm van een rotsblok en draait al miljarden jaren rond de zon.

Het Europese ruimte agentschap, ofwel European Space Agency, zond in 2004 de ruimtesonde Rosetta naar de komeet. Na een lange reis kwam de sonde vorig jaar bij de komeet aan. Sinds die tijd monitort Rosetta de komeet, vanaf een afstand van een paar honderd kilometer.

Beelden laten zien hoe de halo van stof en gas groeit nu de komeet dichter bij de zon komt in zijn ronde. Bepaalde stofwolken zijn te terug te leiden tot grote zinkgaten. Dit laten hoge resolutie beelden van de OSIRIS camera zien.

Er zijn nu 18 bijna ronde gaten ontdekt aan de noordkant van de komeet, waarvan sommige nog actief zijn. De gaten hebben een doorsnee van tientallen tot een paar honderd meter en reiken tot 210 meter onder het oppervlak. Hier is een stof bedekte bodem te zien. Uit actieve gaten stroomt nog steeds materie.

Onder het oppervlak van de komeet zit ijs. Als dat verdwijnt, ontstaat er een holte en is er niets om het het oppervlak overeind te houden. Dat zakt in en er blijft een groot gat achter.

Het resterende ijs in het gat komt voor het eerst in het zonlicht te staan en verdwijnt ook. Na verloop van tijd slijten de randen van de gaten en valt er stof in.

Bodewits, die werkt voor de University of Maryland: "Hoe dieper de gaten zijn, hoe jonger ze zijn. Zinkgaten zijn eerder gevonden op Mars. Ze helpen wetenschappers om een beter beeld te krijgen: ze kunnen onder het oppervlak kijken zonder ervoor te hoeven boren."

Zijn vondst staat in de nieuwste editie van het wetenschapsblad Nature, die donderdag uitkomt.


)