MRO-aanbieder Brammer: 15 overnames in anderhalf jaar

De industriële MRO-dienstverlener Brammer rijgt de overnames aan elkaar. In achttien maanden slaagde de groep erin niet minder dan 15 bedrijven in te lijven. De ambities zijn internationaal

Trefwoorden: #brammer, #Hackett, #hydrauliek, #maintenance, #mro, #onderhoud, #one stop shopping, #pneumatiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brammer )

ENGINEERINGNET - Het Britse Brammer, distributeur van werktuigbouwkundige componenten en toebehoren voor industrieel onderhoud (MRO), is op het overnamepad. Dat blijkt uit de indrukwekkende reeks acquisities die het bedrijf de afgelopen achttien maanden op zijn palmares wist te schrijven.

Daarmee speelt Brammer in op een trend die zich steeds sterker aftekent in de MRO-markt: op zoek naar kostenbesparingen in een moeilijk economisch klimaat, kiezen afnemers steeds vaker voor 'leveranciersconsolidatie', waarbij ze het aantal leveranciers beperken om betere prijzen te bedingen.

Bijvoorbeeld de The Hackett Group - een internationaal bedrijf voor strategische consultatie en financiële strategie - bestempelt leveranciersconsolidatie in een rapport als een 'bewezen strategie om koopkracht (van de klant, redactie) te concentreren en inkoopprijzen te verlagen'. Hackett schat dat alle voordelen samen goed zijn voor een verlaging van de inkoopprijs voor de klant met gemiddeld -10%.

Een en ander had tot gevolg dat ook de leveranciers van hun kant aan het consolideren (lees overnames doen) zijn geslagen om hun veeleisende klanten een zo breed mogelijk programma aan te bieden. 'On stop shopping' heet dat in het vakjargon.

Bij Brammer lag de overnamefocus alvast in niet onbelangrijke mate bij de Scandinavische landen. Zo wist de firma de grote Noorse verdeler van OEM-en MRO-producten Lönne in te lijven, die zelf al over een distributienetwerk beschikte op de Deense, Finse en Zweedse markten.

Dat werd aangevuld met extra overnames in Zweden - van Kipab , CCH Transtech en Röstberg & Bengtsson - waarbij het accent op lagers en mechanische aandrijftechnieken lag. "Door deze overnames zijn in staat in lijn te blijven met onze MRO-strategie", stelt het bedrijf.

In totaal heeft Brammer nu 20 filialen en 2 nationale distributiecentra in de regio, plus een nieuw Centre of Excellence in Stockholm.

Andere markante overnames waren die van F.I.C.A in Frankrijk en ParkerStores in Polen (beide hydrauliek en pneumatiek), naast Alar Protección en Suministros Ondiz in Spanje (PBM's, of persoonlijke beschermingsmiddelen) en Martin Depner in Duitsland (gereedschappen).

Alles samen gaat om het om regionale en industriespecialisten met een gezamenlijk totaal aan jaarlijkse inkomsten van meer dan 100 miljoen euro.

Nog een aardig cijfer: momenteel stamt één op de tien lagers die in Europa worden aangekocht van Brammer . De groep heeft vestigingen in zowel Nederland als België.