Studie: kernuitstap leidt tot stijging van CO2-uitstoot (+rapport)

Professor Johan Albrecht van de UGent bestudeerde gevolgen van een kernuitstap op de CO2-uitstoot in België. Zijn conclusie: in elk mogelijk scenario is een stijging van de emissie onvermijdelijk.

Trefwoorden: #biomassa, #biomassacentrale, #CO2-uitstoot, #hernieuwbare energie, #kerncentrale, #kernenergie, #kernuitstap, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De discussie over de kernuitstap blijft de gemoederen beroeren en heeft in politieke middens geleid tot een stellingenoorlog. Professor Johan Albrecht van de UGent komt alvast met cijfermateriaal: in een studie komt hij tot de conclusie dat er geen ideaal recept bestaat voor het adequaat vervangen van de nucleaire en de oude fossiele capaciteit.

Aan de hand van verschillende scenario's berekende hij de impact op de CO2 die vrijkomt tijdens de productie van elektriciteit. Uit zijn onderzoek blijkt dat een kernuitstap zonder meer tegen 2030 tot een 147 procent hogere CO2-uitstoot kan leiden.

Zelfs indien het aandeel hernieuwbare energie tegen 2030 oploopt tot 57% - een (zeer) optimistisch scenario - stijgt de emissie nog altijd met ongeveer 60% (10 miljoen ton).

Deze stijging zal het gevolg zijn van de verwachte toename van de vraag naar elektriciteit én en van de vervanging van de nucleaire capaciteit door gas- en biomassacentrales.

Omdat gascentrales bovendien zorgen voor een hoge CO2-emissie, zijn biomassacentrales de betere optie, stelt de UGent-onderzoeker. "Als we ook rekening houden met de systeemkosten van variabele hernieuwbare productie leiden scenario’s zonder biomassa tot een hogere CO2-uitstoot tegen een hogere maatschappelijke kost", stelt Albrecht. "Maar op dit moment worden er weinig investeringen gedaan in die richting". Sterker nog, de bestaande biomassacentrales worden gesloten, wegens 'niet rendabel'.

Om de energiezekerheid tegen 2030 te blijven garanderen, zal er een mix aan hernieuwbare energie moeten zijn. De overheid kan dit ondersteunen door een efficiënt subsidiebeleid.

Het volledige rapport kunt u downloaden via de link onderaan.


(bron: UGent)

Reactie van milieuorganisaties op deze studie
Deze organisaties stellen dat kerncentrales zonder problemen gesloten kunnen worden én toch het klimaatprobleem doeltreffend aanpakken. 80% van onze CO2-uitstoot komt namelijk van gebouwen, transport, industrie en landbouw. Daar is nog zeer veel te winnen, aldus deze milieuorganisaties.

Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu: “Om de klimaatdoelen te bereiken, moet het enorme potentieel aan energiebesparing eindelijk benut gaan worden. We ontwijken onze verantwoordelijkheid indien we nu niet overgaan tot een grondige renovatie van onze gebouwen, een slimmere mobiliteit en een minder CO2-intensieve industrie en landbouw.”

Joeri Thijs, Greenpeace: "Deze studie bouwt volgens ons gewoon verder op een achterhaald systeem, door te stellen dat kernenergie best integraal vervangen wordt door gas of een onrealistisch hoog aandeel biomassa.

Olivier Beys van WWF: “Door slim gebruik te maken van de beschikbare technologieën en in te zetten op een sterk verbonden Europees netwerk met meer energie-efficiëntie, vraagbeheer en lokale opslag, kan een systeem gebouwd op hernieuwbare energie te allen tijde onze bevoorrading verzekeren, zonder afhankelijk te zijn van veel gas- of biomassacentrales.”