KULeuven ingenieursstudente ontvangt prijs voor 3D-print masterproef

ASML bekroont masterproef van KULeuven ingenieursstudente MariaLuz Montero die industrieel 3D-printen van aluminium stap dichterbij brengt.

Trefwoorden: #asml, #ingenieur, #kuleuven, #student, #wet moore, #wet van moore

Lees verder

Techniek

( Foto: ASML, MariaLuz Montero Sistiaga en Denis Loncke )

ENGINEERINGNET.BE - De Wet Van Moore stelt dat elke 2 jaar het aantal transistors op een computerchip verdubbelt. Om dat vooropgestelde ritme te volgen moeten de chipmachinefabrikanten hun technologie steeds vernieuwen, maar moeten ook de toeleveranciers mee evolueren.

"Net daar speelt 3D-printing een belangrijke rol", stelt chipmachinebouwer ASML. "3D-printing is aan een opmars bezigen in de industrie, maar staat nog niet op punt".

Daarom bekroonde ASML de masterproef van KULeuven ingenieursstudente MariaLuz Montero Sistiaga, "omdat dat onderzoek ons een belangrijke stap korter brengt bij het 3D-printen van lichtgewicht aluminium soorten met hoge sterkte-eigenschappen".

Zij keek naar het 3D-printen van AL 7075 met voldoende dichtheid en zonder scheurtjes, dit door 3 aspecten te bestuderen: printstrategie, printvermogen en het toevoegen van silicium aan het basismateriaal.

Volgens Denis Loncke van ASML zijn er veel voordelen verbonden aan het gebruik van 3D-printing. Loncke maakt deel uit van het team bij ASML dat de design for 3D-printing kennis borgt en de interne 3D-printing roadmap beheert en zo richting geeft op welk gebied kosten, afmetingen, processen en materialen geoptimaliseerd dienen te worden.

Zo citeert hij de grotere ontwerpvrijheid die complexe ontwerpen mogelijk die niet haalbaar zijn met conventionele productietechnieken mogelijk maakt. Daarnaast biedt de techniek de mogelijkheid om onderdelen en functies te integreren wat de assemblagetijd en robuustheid van de onderdelen verbetert en kan leversnelheid voor complexe onderdelen verhogen.