Van Hool ontwikkelde een prototype 45’ tankcontainer voor het spoor

Van Hool heeft voor BASF een nieuwe 45’ tankcontainer voor het spoor ontwikkeld. Deze tankcontainer biedt in combinatie met een containerwagon talrijke voordelen ten opzichte van de klassiek

Trefwoorden: #BASF, #binnenscheepvaart, #isolatietechniek, #laadvermogen, #spoorvervoer, #tankcontainer, #Van Hool, #verwarmingstechniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool )

ENGINEERINGNET.BE - De tankcontainers van 20’ tot 30’ die vandaag reeds bij het gecombineerd vervoer (spoor, water, weg) worden als basis voor deze ontwikkeling gebruikt.

Het doel was een nieuw systeem te creëren dat het conventionele spoorvervoer even flexibel en snel maakt als het gecombineerd vervoer zonder het voordeel van de bestaande hoge laadvermogens bij het conventionele spoorverkeer in te boeten.

De 45’ tankcontainer heeft, met een volume van 63000 liter en een toelaatbaar gewicht van 75 ton, een laadvermogen dat het dubbele is van een actueel gebruikelijke tankcontainer en dat bovendien vergelijkbaar is met een chemietankwagon.

De 45’ tankcontainers kunnen ingezet worden voor het spoorvervoer, de binnenscheepvaart en (in lege toestand) ook bij het wegvervoer. Daarenboven worden zij toegelaten voor containeropslag.

De containers zijn uitgerust met moderne isolatietechnieken en verwarmingsmogelijkheden. De 45’ tankcontainer is afneembaar van de spoorwagon en stapelbaar en is flexibeler bij het beladen en ontladen.

De jaarlijkse circulatie van een tankwagon bedraagt gemiddeld 25.000 km, terwijl de circulatie van een containerwagon 180.000 km bedraagt.

Deze groot volume tankcontainer kan daarom aanzienlijk bijdragen om het conventionele spoorvervoer concurrentiëler te maken en meer ladingen van de weg over te brengen naar het spoor.

BASF is van plan de nieuwe 45’ tankcontainers vanaf 2017 in te zetten.