Vito en Flight Plus kondigen nieuwe drone software aan

Vito en het jonge Belgische Flight Plus finaliseren momenteel eerste kapitaalronde voor nieuw platform om commerciële drones in het luchtruim te begeleiden.

Trefwoorden: #drone, #flight plus, #onderzoek, #starter, #startup, #uav, #vito

Lees verder

Techniek

( Foto: Vito )

ENGINEERINGNET.BE - Het zat er min of meer aan te komen, nadat in 2014 hun drone applicatie in de prijzen viel op de prestigieuze SESAR SWIM master class 2014, een wedstrijd georganiseerd door het Europese luchtvaartprogramma SESAR (Single European Sky ATM Research).

Daar kaapte een nieuwe applicatie van het onderzoekscentrum Vito en het jonge Belgische bedrijf Flight Plus (opgericht in 2012) namelijk de runner-up award weg. Enkel gigant Airbus wist de jury nog meer te bekoren.

"Het toenemend aantal drones creëert de nood aan een managementplatform om drones op een veilige manier te integreren en op te volgen in het luchtruim. Een spin-off biedt hiervoor dé oplossing", stelt het onderzoekscentrum. "We finaliseren momenteel een eerste kapitaalronde". Wie de investeerders zijn, is (nog) niet bekend.

Via het nieuwe softwareplatform willen Vito en Flight Plus commerciële drones (RPAS of Remotely Piloted Aircraft Systems) veilig integreren in het hele Europese luchtruim.

Alle commerciële dronegebruikers zullen zich moeten registeren en kunnen nadien zien waar ze mogen vliegen en welke regelgeving daarvoor geldig is.

Zo zullen bijvoorbeeld luchtverkeersleidingsdiensten en overheidsinstellingen commerciële dronevluchten controleren en opvolgen. Daarenboven zullen de dronebedrijven door de administratieve vereenvoudiging alle vereiste informatie automatisch kunnen registreren en versturen naar de bevoegde autoriteiten. Een tijd- en ook geldbesparende tool dus.

“Vito heeft een heel uitgebreide kennis in aardobservatie en aanverwante toepassingen. Drones worden hierbij meer en meer gebruikt. Denk maar aan het controleren van hoogspanningsleidingen. Een veilige integratie van deze drones is hierbij essentieel”, aldus Walter Eevers, directeur Valorisatie en strategische samenwerking bij het centrum.

Op basis van de huidige contacten en akkoorden met de autoriteiten en belanghebbende partijen uit het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland zal de eerste versie in deze landen worden getest, waarna het de bedoeling is om in een volgende fase de software stelselmatig in de rest van Europa uit te rollen.

De reacties uit de dronesector zijn naar verluidt positief. Michael Maes van EuroUSC: "Dit is gloednieuwe technologie dat alleen maar de administratie zal doen afnemen zonder in te boeten op veiligheid. Meer zelfs, dit platform is goed nieuws voor de veiligheid én privacy van één ieder". EuroUSC is een van oorsprong Brits dronekeuringsbedrijf met filialen over heel Europa.

Hoe de nieuwe start-up gaat heten wordt in de loop van de volgende weken bekendgemaakt.