Von Engel & Franklin Prize 2015 voor TU/e professor Kroesen

Prof.dr.ir. Kroesen, decaan van de faculteit Technische Natuurkunde van de TU/e, heeft de Von Engel & Franklin Prize 2015 gekregen.

Trefwoorden: #Gerrit Kroesen, #geïoniseerd gas, #natuurkunde, #plasmafysica, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e, #Von Engel & Franklin Prize

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Bart Van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Deze prijs wordt beschouwd als één van de meest prestigieuze toekenningen op het gebied van plasmafysica.

Kroesen werkt als voltijdshoogleraar in de onderzoeksgroep Elementary Processes in Gas Discharges (EPG).

Hij kreeg het eerbewijs tijdens de tweejaarlijkse internationale conferentie over geïoniseerde gassen ICPIG in het Roemeense Iasi.

Hij dankt de nominatie aan zijn talloze wetenschappelijke bijdragen gedurende lange periode op het gebied van gasontladingsverschijnselen, velen daarvan in internationaal verband.

Een bijzondere vermelding was er bovendien voor zijn baanbrekende werk op het gebied van plasmadepositie, een techniek waarbij met behulp van een plasma een dunne laag materiaal wordt neergelegd.

De jury benadrukte zijn cruciale bijdragen op het gebied van ‘stoffige plasma’s (mengsels van geïoniseerd gas en stofdeeltjes) en lithografie van extreem ultraviolet licht (EUV).


(bron: TU/e)

ACHTERGROND
De prijs is vernoemd naar twee wetenschappers, die een grote rol speelden in de oprichting en historie van de zogenoemde International Conference on Phenomena in Ionized Gases (ICPIG).

Die organisatie is opgericht in 1953 en bestrijkt het complete werkveld van plasma wetenschappen.

Hans von Engel en Raoul Franklin zijn de donateurs van het prijzenfonds. De award wordt tweejaarlijks toegekend aan personen die uitblinken op het gebied van natuurkunde, plasmatechniek en geïoniseerde gassen.