TNO gaat milieu effect van olie-exploratie op spitsbergen onderzoeken

TNO onderzoekers gaan mee op de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit om de invloed van menselijk handelen in de onverstoorde wildernis op Spitsbergen te onderzoeken.

Trefwoorden: #Arctisch Centrum, #Edgeøya, #milieu effect, #NWO, #Oceanwide Expeditions, #olieboringen, #Rijksuniversiteit Groningen, #Spitbergen, #TNO

Lees verder

research

( Foto: Smiley.toerist - Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Onder leiding van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en ondersteund door NWO en Oceanwide Expeditions wordt de expeditie georganiseerd.

Circa 60 wetenschappers gaan van 19 augustus tot en met 28 augustus 2015 per schip naar de oostelijke kust van Spitsbergen, het eiland Edgeøya.

In de jaren ’70 werd er kortstondig naar olie gezocht op Edgeøya. De impact van deze activiteiten op het milieu werd destijds slechts beperkt in de gaten gehouden. Met hedendaagse technieken kunnen we veel preciezer vaststellen wat nu echt het effect van deze activiteiten zijn geweest op het lokale milieu.

De onderzoeker gaan sedimentkernen nemen in de gebieden waar in de jaren ‘70 de olieboringen hebben plaatsgevonden. Met deze sedimentkernen kunnen zij terug in de tijd kijken en om zo het milieu van voor de olieboringen met dat van erna te vergelijken.

Met de kennis die tijdens deze expeditie wordt opgedaan kan TNO adviseren over de mogelijke milieugevolgen van olieboringen in het Arctische gebied.