VUB start-up PharmaFluidics haalt 750.000 euro vers kapitaal binnen

Qbic Arkiv Fund, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en SOFI investeren bijkomend 750.000 euro in de VUB start-up PharmaFluidics.

Trefwoorden: #chromatografische scheidingstechnieken, #de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, #financiering, #HPLC scheidingen, #investering, #microfluidica, #PharmaFluidics, #Qbic Arkiv Fund, #SOFI, #start-up, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: PharmaFluidics )

ENGINEERINGNET.BE - PharmaFluidics is een bedrijf dat een nieuwe generatie van hoogperformante kolommen voor chromatografische, moleculaire scheidingen ontwikkelt.

Deze financiering zal gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling van industrieel inzetbare kolommen in gerichte doelapplicaties, waaronder het sterk aan belang winnende proteomics domein

Het bedrijf werd opgericht in december 2010 als een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) nadat verscheidene jaren van fundamenteel onderzoek in het domein van microfluidica en chromatografische scheidingstechnieken aan de vakgroep Chemische Ingenieurstechnieken en Industriële Scheikunde hadden geleid tot de octrooiering van lithografisch geëtste micro-pilaarkolommen voor moleculaire scheidingen.

Met deze technologie wil men een doorbraak realiseren in de wereld van analytische scheidingen op basis van vloeistofchromatografie (“HPLC”).

De detectie van moleculen in vloeistoffen met een complexe chemische samenstelling, zoals proteoomdigests, botst vandaag op de fysische limieten van de mate waarin ze gescheiden kunnen worden van elkaar, ondanks de steeds performanter wordende, massaspectrometrische analysetechnieken.

Zelfs met de meest gesofisticeerde, beschikbare scheidingskolommen is het nog steeds niet mogelijk om een voldoende resolutie te bekomen om bij voorbeeld proteoomdigests grondig te analyseren.

Uit de combinatie van microlithografische productietechnieken, kennis van microfluïdica en domeinspecifieke expertise in HPLC scheidingen werd een nieuwe generatie kolommen ontwikkeld, met een disruptieve performantie ten aanzien van hetgeen met de huidige kolomtechnologie haalbaar is.

Met deze financieringsronde zullen industrieel inzetbare kolommen in een aantal gericht gekozen sectoren, waaronder proteomics, marktrijp gemaakt worden om de basis te leggen voor verdere commercialisering en een solide series A financieringsronde.