Antwerpse studenten gaan kosmische straling doorheen atmosfeer meten

Studenten van UAntwerpen lanceren in oktober 2015 in Zweden het HACORD-experiment, waarmee ze de kosmische straling doorheen de aardse atmosfeer willen meten.

Trefwoorden: #atmosfeer, #Bexus, #Fysica, #Harcord, #kosmische straling, #ruimte, #stratosfeer, #studenten, #Toegepaste Ingenieurswetenschappen, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het HACORD-experiment (*) wordt geleid door vier studenten uit de departementen Fysica en Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Eind 2014 werd het kwartet geselecteerd voor het REXUS/BEXUS-programma. De organisaties ESA (European Space Agency), DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt), ZARM (Zentrum für angewandte Raumfahrttechnologie und Mikrogravitation), SNSB (Swedish National Space Board) en SSC (Swedish Space Corporation) gaan daarbij op zoek naar studenten met een origineel idee voor een ruimteonderzoek.

De HACORD-detector zal in oktober 2015 gelanceerd worden tot een hoogte van 30 km in Zweden, met de hulp van een stratosfeerballon.

“Onze detector meet kosmische straling op, onder meer afkomstig van de zon”, vertellen de studenten Jeroen Van Houtte, Andy Nieto Martinez, Jeroen Peeters en Jesse van Muiden.

“Dit zijn hoog energetische deeltjes die in onze atmosfeer een cascade van nieuwe deeltjes creëren. We verwachten door de detectie van deze deeltjes een beeld te krijgen van hoe goed onze atmosfeer het leven op aarde beschermt voor deze straling vanuit de ruimte.”


(bron: UAntwerpen)

(*) HACORD staat voor High Altitude Cosmic Ray Detector.