Tijdelijke stuw op Harelbeeks Moleneiland in gebruik genomen

Op het Moleneiland in Harelbeke stroomt de Leie momenteel door een tijdelijke stuw. Hierdoor hoeft de binnenvaart geen hinder te ondervinden van de grote Leiewerken in uitvoering.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #Harelbeke, #Leiewerken, #Scheldebekken, #Seine-Scheldeverbinding, #Seinebekken, #Vlaanderen, #Waterwegen en Zeekanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Waterwegen en Zeekanaal )

ENGINEERINGNET.BE - De Leiewerken in Harelbeke maken deel uit van de nieuwe Seine-Scheldeverbinding, waarmee een volwaardige vaarweg gecreëerd wordt tussen de industriële regio’s van het Seinebekken en het Scheldebekken.

Als onderdeel van deze nieuwe verbinding moet de Leie toegankelijk gemaakt worden voor binnenschepen tot 4.500 ton. In Harelbeke sluiten de werken bovendien naadloos aan bij de vernieuwing van het stadscentrum.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts: “Vlaanderen investeert in totaal ongeveer 130 miljoen in de Leiewerken in en rond Harelbeke. Er zullen ingrijpende werken gebeuren, die even zullen duren. Dankzij de tijdelijke stuw hoeft de binnenvaart in de tussentijd niet stil te vallen”.

De tijdelijke stuw kan afvoerdebieten verwerken van meer dan 200 ton water per seconde.

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal realiseert in Harelbeke een nieuwe sluis en een dubbele stuw met turbines. Voor de realisatie van de Leiewerken wordt beroep gedaan op verschillende gespecialiseerde aannemers.

Jan De Nul, Herbosch-Kiere, Aelterman en Cofely Fabricom vormden een tijdelijke handelsvereniging om dit project uit te voeren.

Na voltooiing van de werken wordt de tijdelijke stuw omgebouwd tot een vistrap.

Minister Weyts: “Met de Seine-Scheldeverbinding geven we het vrachtvervoer een positief alternatief voor de file. We versterken de binnenvaart als de aantrekkelijkste route om veel containers in één keer te verplaatsen.

Dankzij de Seine-Scheldeverbinding zullen op termijn miljoenen vrachtwagentransporten worden vermeden, waardoor de CO2-uitstoot 3 tot 6 keer lager zal uitvallen”.