Renovatie startbaan 25L/07R Brussels Airport sneller klaar dan voorzien

Brussels Airport meldt dat de grondige renovatie van de start- en landingsbaan 25L/07R door aannemer Aswebo vroeger dan gepland afgerond werd.

Trefwoorden: #Aswebo, #Brussels Airport, #renovatie, #Startbaan, #Willemen Groep, #Zaventem

Lees verder

Nieuws

( Foto: Willemen Groep )

ENGINEERINGNET.BE - De renovatie van de start- en landingsbaan 25L/07R werd gestart in mei en werd, onder meer door de goede weersomstandigheden, 18 dagen vroeger dan gepland afgewerkt.

Dankzij een goede samenwerking tussen de aannemer, Belgocontrol en de luchtvaartmaatschappijen bleef de hinder voor passagiers tijdens de werken beperkt.

Bij de keuze van de materialen en inrichting werd gekozen voor de nieuwste technieken en innovaties om het vliegverkeer veilig en efficiënt te laten verlopen.

Voor de bebakening op de baan werd gekozen voor energiezuinige LED-lampen in plaats van halogeenlampen. Op de baan werd de nieuwe techniek van grooving gebruikt. De 85.000 groeven staan op 3 à 4 centimeter van elkaar over de hele lengte van de baan.

Dit heeft als voordeel dat het regenwater makkelijker kan wegvloeien. De banden van vliegtuigen hebben ook een betere grip op de baan in slechte weersomstandigheden en slijten minder snel.

Tijdens de werkzaamheden werd het afgeschraapte asfalt gemalen om te hergebruiken in de fundering.

Op deze manier werd niet alleen 100.000 ton afval vermeden, maar hebben ook 4.000 vrachtwagens minder moeten af- en aanrijden op de werf. Een CO2-besparing van 860 ton.