Europese Odysseus competitie over ruimtewetenschap weldra van start

Ben je gefascineerd door ruimtevaart en -wetenschap? Via de Odysseus-wedstrijd kun je als wetenschapper in spe aan je trekken komen. Voor jongeren van 7 tot 22 jaar oud.

Trefwoorden: #Centre Spatial, #esa, #odysseus, #ruimtevaart, #ruimtewetenschap, #space center, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Odysseus )

ENGINEERINGNET - Odysseus, dat is de naam van een competitie waarmee Europa de komende generaties wil klaarstomen voor de 'next step' in de ruimte- en de ruimtewetenschap.

Dat begint uiteraard bij de bron, met het aanscherpen van het ontluikende enthousiasme van de wetenschappers in spe voor satellieten en ruimtesondes tot astrobiologie en interplanetaire reizen.

Vandaar dat Europa er een 'wedstrijd' van maakte, met een hele resem leerzame activiteiten die wetenschappelijke kennis combineren met ervaring op het terrein.

Het programma liep al een keertje in de periode 2011 tot 2013. Blijkbaar tot tevredenheid van de initiatiefnemers - een consortium van 14 partners en 4 ondersteunende organisaties uit 11 Europese landen - want er komt de twee volgende academiejaren een vervolg.

Met voor de deelnemers uitzicht op mooie prijzen waaronder stages, telescopen met computersystemen en iPads, maar voor de beste finalisten bijvoorbeeld ook een trip naar het "Centre Spatial Guyanais" in Zuid-Amerika.

Er zijn drie niveaus: Skywalkers (leerlingen uit het lager onderwijs); Pioneers (leerlingen uit het secundair onderwijs); en Explorers (niet-gegradueerde universiteitsstudenten).

Leerkrachten wordt aangeraden om deel te nemen door groepjes samen te stellen. Op verzoek krijgen ze professioneel advies. De inschrijvingen worden in de 24 officiële talen van de EU aanvaard.