Al 1000 buurtbewoners kochten aandelen van Electrabel CoGreen

Buurtbewoners tekenen massaal in op Electrabels formule om aandelen in CoGreen te kopen en zo financieel te participeren in windprojecten in hun buurt. "Er zijn er al meer dan duizend".

Trefwoorden: #cogreen, #electrabel, #energie, #wind, #windenergie, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Electrabel blijkt een uitstekende formule gevonden te hebben om het NIMBY-syndroom (Not In My Back Yard) te ondervangen: betrek de bewoners financieel bij projecten die in hun buurt gepland zijn en biedt ze een mooi rendement op hun participatie.

Precies hiervoor richtte het bedrijf in maart 2013 de coöperatieve vennootschap CoGreen op. Concreet houdt dit in dat - enkel - buurtbewoners nabij de nieuwe windparken van Electrabel de kans krijgen aandelen te kopen van CoGreen.

Eén aandeel kost 125 euro met een maximum aantal van twintig aandelen per kandidaat-coöperant. Elk jaar kunnen zij een dividend ontvangen van naar schatting 4% afhankelijk van de hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door hun windturbines.

Die formule blijkt nu op een inslaand succes af te stevenen: sinds 2013 tekenden meer dan 1.000 coöperanten in. In 2013 waren dat er 495 voor een totale investering van 925.000 euro in 5 windparken.

In september en oktober van dit jaar werden bovendien 6 nieuwe windparken opengesteld voor burgerparticipatie: Gingelom, Genk, Westerlo, Wuustwezel en 2 parken in de haven van Gent.

Tot vandaag schreven zich daarvoor 556 nieuwe coöperanten in. "Deze tweede campagne zou kunnen resulteren in een fondsenwerving van meer dan 1,2 miljoen euro die lokaal zullen worden geïnvesteerd", aldus Electrabel.


ACHTERGROND
Electrabel is vandaag de grootste groenestroomproducent van België met een geïnstalleerde hernieuwbare capaciteit van 537MW. De exploitant beschikt vandaag over 119 windturbines verdeeld over 33 parken. Deze produceren het equivalent van het elektriciteitsverbruik van 130.000 gezinnen.