Almaar meer Vlaamse muren (na-)geïsoleerd

Einde juli waren er dit jaar al 12.423 spouwmuren van Vlaamse woningen na-geïsoleerd, 14,6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Trefwoorden: #Annemie Turtelboom, #BCCA, #na-isolatie, #spouwmuur, #subsidie, #Vlaamse Energielening, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Isolatiewerken Naessens )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaams minister van energie en wonen Annemie Turtelboom (VLD) verwacht dit jaar de kaap van de 20.000 woningen te bereiken.

"In 2014 waren er bovendien al 13% meer spouwmuren geïsoleerd dan in 2013", meldt Turtelboom met tevredenheid. "De aanvragen zitten duidelijk in stijgende lijn. Het rendement van deze energiebesparende ingreep ligt heel hoog."

Toch beschikt volgens het Vlaams Energie Agentschap nog altijd slechts 47% van de Vlaamse woningen over muurisolatie.

"Bij vergelijking van de provincies, blijkt dat de Limburgers sterk inzetten op woningrenovatie," aldus de minister.

"In deze provincie zijn de afgelopen jaren het meest spouwmuren na-geïsoleerd. Van de 48.688 spouwmuurisolatiewerken die uitgevoerd werden binnen het kwaliteitssysteem, zijn er 14.323 dossiers, of bijna 3 op 10, in Limburg uitgevoerd. Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn elk goed voor ongeveer 20% van het aantal dossiers."


ACHTERGROND
Voor deze vorm van isolatie bestaat er nog altijd een Vlaamse subsidie en wie de ingreep wil laten uitvoeren kan voor de financiering altijd een beroep doen op de Vlaams energielening. Dit jaar zijn er al 2.597 aanvragen voor energieleningen goedgekeurd.

Haar cijfers haalt Turtelboom niet uit de premie- of leningtoekenningen, maar bij het BCCA, de controle-organisatie die –via de verplichte registratie– toezicht uitoefent op de kwaliteit van de werken.