LRM en Qbic investeren in Mind4energy, spin off van UGent

Met het extra kapitaal wil Mind4Energy zijn sales uitbouwen, verder internationaliseren en een servicecenter openen in Limburg. Op termijn goed voor 8 nieuwe jobs.

Trefwoorden: #investering, #investeringsmaatschappij, #LRM, #Mind4Energy, #photovoltaïsche installaties, #PV-installatie, #QBIC, #spin-off, #UGent, #zonne-energie, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: Mind4Energy )

ENGINEERINGNET.BE - Mind4Energy ontwikkelde software voor de monitoring van prestaties van zonneparken en wil in deze aan belang winnende sector een internationale speler worden.

Bovendien wil het van oorsprong Gents bedrijf nog voor het einde van het jaar een servicecenter openen in Limburg om van daaruit haar klanten in deze regio te bedienen.

Mind4energy, een spin off van UGent, werd opgericht in 2011. Oorspronkelijk lag de focus op het ontwerp van photovoltaïsche installaties (PV installaties) in België.

Nadien richtte het bedrijf zich op de ontwikkeling en commercialisatie van software om de prestaties van zonneparken te monitoren en bouwde het hiermee een internationale klantenportfolio uit.

In samenwerking met UGent ontwikkelde Mind4Energy specifieke software die in staat is om alle parameters van een PV installatie te monitoren. Er kunnen ook alarmen, foutmeldingen en prestatierapporten gegenereerd worden.

Voor klanten vermindert het de operationele kosten. Bovendien kan de juiste technieker meteen ter plaatse worden gestuurd wat resulteert in lagere onderhoudskosten.

Samen met Phoenix Contact werd ook hardware ontwikkeld om alle data van PV installaties op een professionele wijze te verzamelen en door te zenden naar de monitoring servers.

Deze hardware laat ook toe om de hoeveelheid elektriciteit die door een PV installatie op het elektriciteitsnet wordt gezet te sturen in functie van de capaciteit van het elektriciteitsnet op dat moment (demand-response).

Dirk Eeraerts, CEO Mind4Energy: "De groene revolutie is pas begonnen. Wij verwachten een zeer sterke wereldwijde groei in PV capaciteit voor de komende jaren. Naarmate het aandeel decentrale hernieuwbare energie toeneemt, wordt opvolging en controle van deze installaties belangrijker".