400.000 euro voor nieuwe Fieldlab Smartfood

Metropoolregio Rotterdam-Den Haag trekt budget van 400.000 euro uit voor nieuwe Fieldlab SmartFood, dat onder meer mikt op innovatieve automatisering van de productie.

Trefwoorden: #fieldlab, #horticampus, #InnovationQuarter, #onderzoek, #panasonic, #smartfood, #technologie, #tno, #tu delft, #voeding, #wesland, #wur

Lees verder

Techniek

( Foto: InnovationQuarter )

ENGINEERINGNET.NL - Het was InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland, die het initiatief nam om een 'smart industry fieldlab' voor de Nederlandse tuinbouwsector in het leven te roepen.

Via de fieldlab wil de maatschappij nieuwe kansen scheppen voor de tuinbouwsector. "De thuismarkt voor de Nederlandse teler – en dus voor zijn technologieleverancier – wordt steeds minder rendabel. Het roer moet om", aldus InnovationQuarter. Technologie kan daarbij helpen.

Tjerk Gorter, kwartiermaker van het Fieldlab: “Iedereen die we erover spreken, ziet de kansen die ontstaan doordat megasteden groeien en welvarender worden. De Nederlandse tuinbouw heeft alles in huis om voldoende, veilig, gezond en betaalbaar voedsel te leveren”.

Om dat te bereiken, moeten technoloog en teler samenwerken. "Slim te innoveren om giganten als Panasonic voor te zijn".

In deze nieuwe toekomst voor de tuinbouw speelt digitalisering een doorslaggevende rol: voor automatisering van de productie, voor sturing van projecten vanuit Nederland en om snel en efficiënt te leren wat de beste uitgangsmaterialen en teeltomstandigheden zijn.

Het fieldlab is verbonden aan de nieuwe demokwekerij in het Westland. "Verschillende bedrijven haken op dit moment aan en sturen mee". Kennispartners zijn TNO, TU Delft en WUR. Greenport HortiCampus Westland-Oostland legt de connectie naar het onderwijs, die nodig is om het fieldlab compleet te maken.

De injectie van 400.000 euro door Metropoolregio Rotterdam-Den Haag maakt onderdeel uit van een groter geheel waarin internationalisering en voedselverwerking passen.


ACHTERGROND
Het investeringsfonds van InnovationQuarter – dat momenteel bestaat uit 58 miljoen euro – biedt jonge technologiebedrijven en MKB’ers met groeiplannen in de regio durfkapitaal om innovaties naar de markt te brengen.